Jak zdravěji ochucovat aneb Používáte při vaření?

Autor:

Nepotřebujete víc času ani se nemusíte bát, že vašim strávníkům nebude chutnat. Naopak. Stačí jen zajít do nejbližší prodejny se zdravou výživou a nakoupit pár "jiných" ochucovadel. Většinou jsou sice o něco dražší než ta běžná, ale tahle investice se vám určitě vyplatí...

Biokoření – pochází výhradně z ekofarem, neobsahuje zbytky škodlivých chemických postřiků či hnojiv. Nesmějí se do něj přidávat žádné umělé látky zvýrazňující chuť či aroma. A na rozdíl od běžného koření je plné vitálních látek, protože nesmí být během výroby ozařováno. 

SLANÁ KUCHYNĚ

Mořská sůl – přiměřené množství soli je pro lidský organismus nutné. Příliš mnoho soli ale škodí. Zkuste tedy trochu omezit solení a zároveň používat kvalitní nerafinovanou, nejlépe mořskou sůl. Některé bioprodejny nabízí i sůl sbíranou ručně. Vyhněte se také co nejvíce dosolování na talíři. Sůl, která je tepelně zpracovaná během vaření, je lépe stravitelná. Postupně se určitě naučíte odhadnout správné množství soli již na začátku přípravy pokrmů. 

Zeleninové biobujóny – báječně nahradí všechny masoxové kostky a jiné zvýrazňovače chuti. Zaručeně neobsahují žádný škodlivý glutaman a jsou vyrobeny je ze sušené biozeleniny, kvalitního oleje a z biokoření. Nemáte-li zrovna k dispozici biobujón, typickou nažloutlou barvu silného vývaru polévce dodá koření kurkuma, které zároveň posiluje trávení a ochraňuje játra. Zeleninové kostky přidávejte už během vaření jako klasický masox. K dostání jsou v síti dm drogerií, v supermarketech i ve zdravých výživách.

Umeocet – skvělá varianta k ochucování zeleninových salátů či jakýchkoliv slanokyselých pokrmů (čočka, kulajda, bílé smetanové omáčky apod.) Nejde o běžný ocet, vzniká při výrobě švestiček Umeboshi, které mají výrazné léčivé účinky – zejména při žaludečních potížích a oslabené imunitě. Umeocet má vynikající slanokyselou chuť  - saláty tudíž navíc nemusíte ani solit.  

Sojové omáčky SHOYU a TAMARI – jedná se o přírodní sojové omáčky, neobsahují tedy  žádná barviva, konzervační látky ani zvýrazňovače chuti. Vznikají přírodní fermentací a obsahují enzymy, které mají příznivý vliv na trávení a přispívají k lepšímu využití živin z potravy. Shoyu či Tamari lze používat k ochucování zeleninových polévek, dušené zeleniny, číny, omáček, pomazánek či luštěnin. Přidávejte je do pokrmu na posledních několik minut vaření. Pokud je vaříte déle, vytratí se jejich delikátní chuť. Nejlepší je pokrm mírně osolit v počátku vaření a před koncem dochutit sójovou omáčkou.

Biohořčice – jak už asi tušíte, neobsahuje konzervační látky, umělá ochucovadla ani přídavek cukru. Pokud koupíte kvalitní přírodní hořčici, pak není jen dochucovadlem, ale i lékem. Podporuje vstřebávání minerálních látek v těle, posiluje činnost tlustého střeva a dýchacích orgánů. Určitě už jste četli o tom, že při grilování a uzení vznikají různé jedovaté a karcinogenní látky. Horčice působí jako protivník - umí odstranit škodlivý vliv těchto jedovatých látek. (stejně působí bylinky jako tymián, šalvěj a rozmarýn). Při grilování na ně určitě nezapomeňte! 

SLADKÁ KUCHYNĚ 

Med – nejlepší je med v biokvalitě. Pocházejí nejčastěji z chráněných oblastí nebo ekofarem. Pro přikrmování ekovčelstev je dovolen jen vlastní med nebo cukerný sirup z ekologické produkce. Pro léčení ekovčelstev je zakázáno používat antibiotika a syntetické chemické prostředky.

Obilné sirupy a slady – obilné sirupy jsou vhodnou alternativou k bílému cukru, který oslabuje imunitní i nervový systém. Pokud jsou v biokvalitě, máte jistotu, že se jedná pouze o obilná zrna přeměněná za použití teploty a tlaku. Mezi slady jsou rozdíly v chuti, barvě, ceně i ve struktuře. Zdravotně i chuťově nejzajímavějším obilným sladidlem je tekutý rýžový nebo pšeničný sirup v biokvalitě. Vždy když použijete sirup místo cukru, musíte z receptu odebrat i trošku tekutiny.

Ječmenná sladěnka je sice levnější, ale málo sladí a pro většinu ještě nezvyknutých strávníků má určitou pachuť.

Javorový sirup – jedná se o koncentrovanou mízu z javorových stromů. Obsahuje sacharózu (není vhodný pro diabetiky), fruktózu, vitaminy (B2, B5, niacin, biotin) a minerální látky (vápník, hořčík, zinek, železo). Používá se nějčastěji na lívance, pudingy a kaše, které jím můžeme díky jeho nahnědlé barvě i ozdobit. Javorový sirup skvěle osladí i těsta třeba na bábovku, mufiny nebo na sušenky. Jen musíte vždy trošku ubrat tekuté složky.

Agáve sirup – sirup z agáve je zahuštěná přírodní šťáva z rostliny kaktusového typu. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru a velmi nízké množství sacharózy. Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při  redukčních dietách. Po konzumaci nezvyšuje hladinu krevního cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Agáve sirup se hojně používá  v Německu na výrobu biodžemů neslazených cukrem. Nemá totiž žádnou specifickou příchut (na rozdíl od obilných sirupů nebo javorového sirupu). Pokud máte rádi jahody nebo borůvky se smetanou (tzv. žahour)  - místo cukru je skvělý právě agáve sirup.

Karob – používá se jako alternativa ke kakau. Pochází ze stromu, který roste na středním východě, má dlouhé lusky se semeny, která se suší a melou. Oproti kakau má karob 3x více vápníku, méně kalorií a méně tuku. Obsahuje vlákninu pektin, která reguluje trávení. Karob má oproti kakau nasládlejší chuť. Jsou lidé, kteří nedají dopustit na chuť kakaa a karob v lásce nemají, ale je i mnoho lidí, kteří si jeho chuť oblíbili.

„Pravý“ vanilkový cukr – běžný vanilkový cukr obsahuje bílý cukr a umělé vanilkové aroma. Zkuste si vyrobit vlastní vanilkový cukr. Potřebujete pravý vanilkový lusk (zakoupíte ho v dobrých obchodech s kořením). Snadno ztrácí svoji vůni, proto by měl být vždy přechováván v dobře uzavřeném obalu. Vložte ho do nádoby s přírodním třtinovým cukrem a dobře uzavřete.

Můžete také koupit biovanilkový cukr, který nabízí na českém trhu například dm drogerie obsahuje třtinový biocukr a drcený prášek z pravé vanilky 

Džem bez cukru – měl by mít vždy co nejvyšší obsah ovoce. Důležité také je, aby

neobsahoval konzervační látky, žádná barviva ani aromata. Nejlepší varianta je, když není doslazován cukrem, ale třeba jen koncentrovanou hroznovou šťávou (například St. Dalfour, který je výborný, není ale z bioovoce) nebo třeba agáve sirupem (například biodžem ZWERGENWIESE – díky trochu vyšší ceně vhodný spíš pro svátečnější chvíle).  

Biopuding - když koupíte běžný puding v prášku, podívejte se z čeho se skládá. Základem je vždy kukuřičný škrob a pak různá ochucovadla, umělá aromata a barviva. Biopuding neobsahuje nikdy umělá ochucovadla, barviva ani aromata. Obsahuje jen kukuřičný škrob a přírodní zdroj příchuti – například kakao nebo extrakt z biovanilky. Na českém trhu je dnes běžně ke koupi vanilkový a čokoládový  biopuding ( například v dm drogeriích nebo ve zdravých výživách).  Když máte  chuť na ovocný puding, uvařte vanilkový a přidejte do něj rozmixovaný banán, jahody nebo džem podle chuti. Je to mnohem lepší než banánový puding s banánovým aroma a barvivem E102 a E124, která jsou dávána do spojitosti s dětskou hyperaktivitou a s alergickými reakcemi.

Literatura:

Text vybrán a upraven podle Biokuchařky Hanky Zemanové. Knihu koupíte v běžné knižní distribuci nebo na: http://www.smartpress.cz/



Zdroj:
AZ RODINA.cz - www.azrodina.cz

Radek_banga_-_v_prodeji_250x250
Dracek_250x250_2022_2

Mylord Premium „Sea frozen“ záruka kvality

Pokud si chcete dopřát kvalitní rybí maso bez přidané vody a aditiv, sáhněte po rybách, které jsou zamrazené ihned po vylovení přímo na moři.

LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ

Kulinářský ateliér Ola Kala v Praze tvrdí, že láska prochází kuchyní. Říká také, že trend domácího kulinářství u nás stále stoupá. Řada lidí přistupuje k přípravě pokrmů nikoli jako k povinnosti, ale jako možnosti společného zážitku s přáteli nebo rodinou. Novinkou letošního roku je například úzká spolupráce s francouzským someliérem a gastronomickým ambassadorem Cédricem Picotem, který mimo jiné obsluhoval Václava Havla během jeho večeře v Elysejském paláci, kde se staral o vína a gastronomickou etiketu. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí sleduje vše co se v gastronomii děje, další sérií tří lehkých a rychlých receptů připravila, ve spolupráci s Vendy a desetibojařem Jirkou Sýkorou, právě v tomto kulinářském studiu, plném nápadů a moderního přístupu k tradiční kuchyni. Tentokráte se připravovaly kuřecí jogurtové špízy, špagety s kuřecím masem na kari a jogurtu nebo lehký těstovinový salát s tuňákem.

Letní vaření plné pohody a slunce & Vaříme s Vendy a Jirkou

Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, známou blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky. Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití Kysané smetany z Valašska, buchet na víkend či svačinky - perníku s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z Kysané smetany z Valašska. Všechny recepty se Jirkovi a Vendy podařily na výbornou. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem inspiraci pro rychlé a chutné letní vaření a pečení.

Jak zajistit zdravé jídlo pro sebe i své děti? Část si můžete vypěstovat sami

Je jedno, jestli máte jen balkon nebo terasu anebo jestli disponujete i malou zahrádkou. Na všech místech se dá snadno pěstovat základní zelenina, kterou používáme k vaření nejvíce. Tedy hlavně mrkev, ředkvičky, cukety, okurky, dýně hokkaido, pak třeba i kedlubny, hrášek, nějaká cibule, bylinky anebo i saláty. A na zahradě také brambory.

Jak se pěstuje BIO mrkvička do příkrmů HiPP

Přijměte pozvání na farmu pana Hippa, ředitele stejnojmenné rodinné firmy, která si zakládá na tom, aby vaše děti papaly jen to nejlepší. A co může být lepší, než BIO zelenina a ovoce bez hnojiv a chemických postřiků? Pronikněte do tajů opravdového BIO zemědělství a zjistěte, že na každé lžičce u malých jedlíků opravdu záleží. HiPP je víc než BIO!

VYZNEJTE SE V NEJZNÁMĚJŠÍCH ZNAČKÁCH KVALITY

Název výrobku, výživové údaje, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, alergeny – tohle všechno mimo jiné najdete na obalech potravin. Některé z nich se ale navíc mohou pyšnit tzv. značkami kvality. Logy, která symbolizují, že si výrobek zaslouží ocenění za svou kvalitu nebo výjimečnost. Pokud tedy preferujete poctivé a výživné produkty, značky kvality vám v mnohém ulehčí nákup. Jenže pozor – každá z nich zaručuje různé přednosti. Abyste se v těchto logách vyznali, přinášíme vám jejich stručný a přehledný manuál.

VÍTE, JAK SI VYBRAT TA NEJLEPŠÍ VEJCE?

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Tušili jste ale třeba, že nám vejce pomáhají chránit zrak?

VÍTE, JAK SI VYBRAT KVALITNÍ CHLÉB?

Není nad to, když jíme něco, co nám opravdu chutná, a zároveň to dělá dobře našemu organismu. Ideální kombinace. Do této skupiny potravin patří i náš oblíbený a tradiční chléb.

Podzim v kuchyni: jak zpracovat houby, ovoce a bylinky?

Léto pomalu končí, vy máte ve sklepě plno čerstvého ovoce a přemýšlíte, jak jej uskladnit na zimu? Podívejte se na naše tipy, jak v kuchyni zpracovat všechny skvělé letní ingredience a užívat si dobrého jídla také v chladnějším období.

DOMÁCÍ LIMONÁDA - JEDNODUCHÝ RECEPT

Domácí limonáda je aktuálním hitem v mnoha restauracích, tak proč si ji jednoduše nepřipravit i doma? Krásně vypadá, výborně chutná a je zdravá. Pokud si ji navíc připravíte do větší nádoby na limonádu, je to praktické pro váš čas i dodržování pitého režimu celé rodiny. Skvěle se hodí také pokud čekáte větší společnost.

JAK PŘIPRAVIT VÝBORNÉ SUSHI? NAUČÍTE SE TO V GOURMET ACADEMY.

Sushi je moje srdeční záležitost, od chvíle kdy, jsem ho poprvé ochutnala, jsem se do něj zamilovala a mohla bych ho jíst snad každý den. Učit se ho od samotného Marka Hory z restaurace Yamato pro mě byl skvělý zážitek.

KURZ VAŘENÍ V GOURMET ACADEMY SE ZDEŇKEM POHLREICHEM A DALŠÍMI KUCHAŘSKÝMI MISTRY MŮŽETE ABSOLVOVAT, I KDYŽ JSTE ÚPLNÍ ZAČÁTEČNÍCI

Možná jste nevěděli, že v Praze existuje již téměř rok možnost absolvovat kurzy vaření s nejlepšími odborníky - GOURMET ACADEMY. Pod názvem Le Petit Chef Academy tu pořádají i skvělé kurzy vaření pro děti a teenagery. Výjimečnost kurzů spočívá v tom, že probíhají ve velmi příjemném, až domácím prostředí a zúčastnit se jich může opravdu každý. Je jedno, jestli jste profesionál, zkušená kuchařka nebo úplný začátečník. Nikdo se tu necítí špatně a každý odchází s novými zkušenostmi, inspirací i dobrým pocitem z vlastnoručně připraveného jídla, které není složité na přípravu a skvěle vypadá i chutná. Víc vám prozradí manažerka projektu Martina Muldoon.

VÝBORNÝ KURZ PEČENÍ PRO CUKRÁŘKY I ÚPLNÉ LAIKY. VYZKOUŠELI JSME ZA VÁS KURZ GOURMET ACADEMY S EDITOU PAULUSOVOU!

Pokud se chcete zdokonalit v pečení sladkostí a vyzkoušet si vlastnoručně skvělé recepty pod vedením zkušené profesionálky, určitě neváhejte. Kurz probíhá v příjemném až rodinném prostředí v centru Prahy a je vhodný skutečně pro každého.

KOHO SE TÝKÁ ZÁKAZ KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH

Protikuřácký zákon, který v polovině června schválila vláda, se dotkne nejen provozovatelů restaurací, ale také klubů, barů kaváren či vináren. Pokud zákon schválí parlament, bude muset víc než třetina podniků v Praze a Brně vykázat kuřáky mimo své prostory. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil restaurační průvodce Zomato.

KDE SE DOBŘE A LEVNĚ NAJÍST?

Nejlevnější oběd pořídíte na Praze 4, nejlevnější večeři na Praze 10. V brněnských restauracích ušetříte za večeři pro dva proti Praze i několik tisíc korun.

STYLOVÉ POHOŠTĚNÍ PRO DĚTI - VYUŽIJTE CUP CAKES KIT!

Vysvědčení, narozeniny, svátek… To jsou dny, které vyžadují pořádnou oslavu s delikátním občerstvením. Buďte originální s Cup Cakes Kit a vytvořte svým dětem pohoštění s jejich oblíbenými kreslenými hrdiny.

Melouny Bouquet - Vychutnejte si šťavnaté melouny bez pecek

Melouny neodmyslitelně patří k létu a piknikům. Jsou zdravé, šťavnaté, osvěžující a rychle zaženou žízeň i ve velkých vedrech. Jejich jediná vada na kráse jsou černá, těžko rozkousatelná semínka. Tedy bývala. Melouny Bouquet ze Španělska chutnají pokaždé skvěle, a to hlavně díky tomu, že jsou bez pecek, a vy si tak můžete vychutnat jejich plnou chuť.

RYCHLÉ ZDRAVÉ JÍDLO

Nemáte moc času na vaření a potřebujete rychle vykouzlit teplé jídlo nebo sladký moučník? Nechcete své nejbližší krmit konzervami, hranolkami, sladkostmi plnými bílé mouky i éček a jinými ne zrovna zdravými variantami "rychlovek"? Skvělou možností rychlého a zdravého jídla jsou RYCHLÉ PÁNVE A DEZERTY BIOLINIE.

SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ NAŠICH DĚTÍ JE JEN NA NÁS!

V západních zemích i u nás se stále zvyšuje oblíbenost zdravých kvalitních potravin a bio potravin. Je to jasná reakce rozumných spotřebitelů na nekvalitní potraviny s mnoha chemickými látkami, pesticidy a alergeny.

KRMENÍ LAHVIČKOU - AVENT

Kojení znamená pro vaše miminko nejlepší začátek života. V případech, kdy není kojení z určitých důvodů možné, přichází na řadu antikolikový dudlík AVENT.