NA ZDRAVOU VÝŽIVU SELSKÝM ROZUMEM
Autor: Mgr. Hana Zemanová
Před všemi škodlivými látkami utéct nejde. Jsou všude kolem nás, aniž to víme. Kde ale máme šanci něco změnit je v kvalitě jídla, drogerie a kosmetiky. Nejdůležitější je mít dostatek informací, nebýt hloupým spotřebitelem a spoléhat na selský rozum. Naučte se rozlišovat mezi kvalitou produktů, snažte se číst a porozumět etiketám na potravinách.
Jak začít u jídla aneb jak pročistit naše těla
Pokud se vůbec nebudete zajímat o to, co jíte, může se vám stát, že po čase budete mít v těle chemický koktejl. Říká se, že i když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava. To, co jíme, je plně v našich rukou. Moderní medicína až donedávna účinky každodenní stravy přehlížela. Tisícileté zkušenosti tradičního léčení potravinami odmítala jakožto vědecky málo prokázané.
V poslední době se ale objevuje čím dál více vědeckých zpráv, které potvrzují, že to, co každodenně jíme, vede buď ke zdraví a k radostnému životu nebo k nemocem a depresím. A tak se postupně dozvídáme, že některé potraviny posilují imunitní systém, jiné umí čistit tělo od škodlivých chemických látek, některé další chrání kosti a klouby, chrání před impotencí, oddalují stárnutí pleti nebo zlepšují naši pozornost a náladu. Jiné potraviny pracují opačně a zanáší naše tělo škodlivinami.
Rozhoduje kvalita každodenního života
Nejdůležitější je to, co jíte každodenně. Co si dáte jen občas není pro zdraví tak zásadní. Nestačí do stávajícího nezdravého jídelníčku zařadit zdravější potraviny nebo přidat multivitaminové tablety, je nutné vyloučit z každodenní stravy to, co nám škodí nejvíce a pokud to jinak nejde, tak si tyto potraviny nechat jen pro výjimečné příležitosti.
Obecná pravidla pro přirozenější a zdravější jídelníček:
Co nejvíce omezte průmyslově zpracovávané (tzv. rafinované) potraviny s nepřirozeným složením a uměle prodlouženou trvanlivostí. Jedná o polotovary a hotová jídla, fast food, instantní polévky, konzervované produkty, barevné limonády a sladkosti, light produkty, geneticky modifikované potraviny, imitace potravin – např. margaríny nebo umělá sladidla). Nejezte staré, nahnilé či naplesnivělé potraviny.
Do jídelníčku zařaďte co nejvíce přirozených potravin a vraťte se k poctivému vaření. Pokud nevíte co v záplavě zboží patří a co nepatří do přirozených potravin, zkuste zapojit selský rozum. Představte si, které potraviny mohly být na stole našich předků v průběhu zimy nebo teď na jaře? Vybírejte opravdové plnohodnotné potraviny, které byly co nejméně průmyslově upravovány (tj. neobsahují umělé konzervační látky, geneticky modifikované organizmy, chemická barviva a ochucovadla, umělé aromatické látky, umělá sladidla i vitaminy syntetického původu). Nejlepší volbou jsou potraviny celistvé (tj. např. rýže natural raději než bílá, vařenou a syrovou zeleninu a ovoce raději než džusy a multivitaminové tabletky). Snažte se vybírat potraviny českého původu a to vždy sezónní nebo přirozeně uskladněné, nejlépe z ekologického zemědělství nebo z domácích zdrojů. Znamená to, že v zimě nebudete jíst hlávkové saláty s paprikou a rajčaty, ale dáte přednost dušenému zelí nebo zelňačce, kapustě, restovanému pórku, ředkvím či dušené kořenové zelenině a na salátu si pochutnáte v létě, kdy přirozeně roste a nejlépe chutná. Na jaře se můžete těšit na nejrůznější zelené výhonky, ředkvičky, do polévek přidávejte divoké byliny: pampelišky (listy, květy i kořen), sedmikrásky, jitrocel, lipové lístky či v paneláku alespoň řeřichu a natě z klíčící cibule. Při jakémkoli výběru potravin dbejte na to, abyste co nejčastěji zařazovali do jídelníčku ty, které mají tradici v naší oblasti. A konečně jídlo, aby bylo zdravé, musí být chutné. Myslím si, že snít něco zdravého s nechutí je horší než sníst něco méně zdravého s radostí.
Praktický průvodce
MASO A VEJCE
Vyhýbejte se uzeninám, masovým konzervám, vnitřnostem ze zvířat, která žila ve velkochovu. Ryby jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků, ale kvůli zvyšujícímu se zatížení ryb těžkými kovy je nejezte vícekrát než 2x týdně. Vyhýbejte se žralokům, mečounům a makrelám – mívají nejčastěji vyšší obsah rtuti a je pochybné věřit, že kuřecí maso je to nejzdravější. Pokud nepochází z ekologického chovu, je jisté, že vyrostlo za pomoci koncentrovaného nepřirozeného krmiva a preventivních dávek léků. Pokud kuřecí maso je extra levné, může pocházet ze zemí mimo EU, kde jsou dovoleny i růstové hormony. Nejlepší maso je z domácího chovu nebo z ekofarmy. Biomaso se dá koupit ve většině supermarketů. Existuje i nabídka biošunky a biouheráku, které jsou vyráběny bez škodlivých dusitanů. Biovejce pocházejí z chovů, kde slepice mají přístup do venkovního výběhu, možnost hrabat a popelit se a dostávají přirozenou potravu. Taková vejce jsou označena číselným kódem, který začíná 0 a mají vyšší výživové hodnoty. Pokud máte v lednici vejce s 3 – jde o klecový chov s nepřirozenými podmínkami.
MLÉČNÉ VÝROBKY
Vyhýbejte se slazeným, přibarvovaným a aromatizovaným mléčným výrobkům a taveným sýrům. Vylučte i trvanlivé mléko ošetřeno UHT a sušené mléko.
Preferujte čerstvé produkty, které byly co nejméně průmyslově zpracovány. Ponechte si živé zakysané výrobky, bílé jogurty, lehké čerstvé sýry, zejména kozí a ovčí. Pokud můžete koupit mléčný výrobky v biokvalitě, je to ideální. Biomléko a mléčné výrobky mají nižší hodnoty pesticidů a antibiotik a naopak vyšší obsah zdraví prospěšných látek, např. více mastné kyseliny Omega-3, vitaminu E a betakarotenu. Zkuste ale i rýžové, sójové nebo ovesné mléko či rýžové a sójové dezerty.
PEKAŘSKÉ VÝROBKY, OBILNINY a LUŠTĚNINY
Omezte co nejvíce průmyslově vyráběné sladkosti a koláče, obsahují totiž škodlivý bílý cukr, škodlivé ztužení tuky, tzv. trans-tuky a bílou mouku. Pokud máte rádi celozrnné pečivo, dejte přednost pečivu z ekologicky pěstovaného obilí, ty jsou totiž méně zatíženy pesticidy. Nebo si upečte vlastní špaldový chléb. Je s podivem kolik přísad se dnes dává do „běžného chleba“ – látky protispékavé, látky zlepšující mouku, látky zlepšující kynutí či zvýrazňující vůni pečiva nebo látky, které z bílé mouky vykouzlí iluzi celozrnné. Rozšiřte si jídelníček o zapomínané druhy celozrnných obilnin luštěnin vypěstovaných v ekologickém zemědělství, které jsou běžně ke koupi: celozrnnou rýži, jáhly, kroupy, pohanku, kukuřičnou polentu, bulgur, celozrnný kuskus a celozrnné těstoviny, různé druhy celozrnné mouky, např. špaldovou, pohankovou, vločky všech druhů, např. jahelné, rýžové či žitné, červenou čočku, fazole adzuki, cizrnu, tradiční sójové výrobky ( tofu, tempeh).
SLADKOSTI
Běžné sladkosti omezte na minimum. Pokud nejste diabetici, vyhýbejte se i umělým sladidlům. Cukr je dnes v mnoha poravinách, kde byste ho ani nečekali – v toustovém chlebu či v kečupu. Chuť na sladké uspokojujte co nejvíce z přirozených zdrojů. I mrkev, ořechy či přírodně sušené ovoce jsou sladké. Místo cukru slaďte v co nejomezenější míře přírodním nerafinovaný cukrem nebo zkuste rýžový sirup, pšeničný sirup, agave sirup, javorový sirup, poctivý med z ekofarem nebo z chráněných oblastí.
NÁPOJE
Vyhýbejte se barveným limonádám, ovocným čajům, kde místo ovoce je chemické aroma a barvivo, ochucovaným vodám s umělými sladidly či ovocným džusům z chemizovaného ovoce. Pijte čistou neperlivou vodu, kvalitní čaje z ekologického zemědělství, obilné kávy, minerálky jen zřídka, přírodní ovocné čaje či občas zeleninové a ovocné šťávy z domácího ovoce.
ZELENINA A OVOCE
Omezte příliš častou konzumaci zejména tropické ovoce v zimním období a chemizovanou dovozovou zeleninu a ovoce. Biozelenina má více minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Naopak méně zbytků z pesticidů a těžkých kovů. Chuťově je zelenina výraznější, protože roste pomaleji, není urychlována a proto obsahuje méně vody a více sušiny a tím i koncentrovanější vůni a chuť. Vyhýbejte se sířenému a proslazovanému sušenému ovoci (například meruňky jsou po usušení přirozeně hnědé, ne oranžové).
Vybírejte sezónní plody, nejlépe z ČR. Zvykněte si zařazovat hodně zeleniny, nejlépe ke každému jídlu – hlavně krátce vařenou, v létě i syrovou a v zimě kysanou. Ovoce jezte sezónní české a jen plně vyzrálé plody. V zimě si dejte restovaný pórek, povařenou cibuli, dušené zelí nebo kapustu, napařovanou nebo zapékanou mrkev, celer nebo petržel. Od jara nezapomeňte na divoce rostoucí byliny, zelené natě všeho druhu a čerstvé bylinky.
TUKY A OLEJE
Vyhýbejte se škodlivým tukům, mezi které patří levné rafinované rostlinné oleje – oleje v plastových láhvích, margaríny a produkty s tzv. trans-tuky (na obale některých sladkostí či pomazánek je uvedeno ztužené, částečně ztužené neboli hydrogenované tuky, používají se i ve většině produktů tzv. fast foodů). Zvyšte spotřebu kvalitních bioolejů lisovaných za studena: pro teplou kuchyni panenský olivový, sezamový, avokádový, ghí (přepuštěné máslo), domácí sádlo, do salátů nebo na po dovaření jídla přidávejte velmi zdravé oleje s tzv. omega-3 a omega-9 kyselinami (např. lněný olej, mandlový, ořechový, olivový). Zdrojem kvalitního tuku jsou i semena, ořechy a ryby.
Vyhněte se všech ochucovadel s umělými zvýrazňovačemi chutí, zejména s tzv. glutamanem sodným (E 621), který bývá ve většině běžných sójových omákách. Zařaďte kvalitní koření, které umí i léčit. Střídejte různé druhy, nejlépe biokoření, které bylo pěstováno bez postřiků a během výroby nesmělo být Ozařováno. Na českém trhu je ho dostatek. A v sezóně používejte čerstvé bylinky! Zkuste přírodní sójové omáčky (např. Shoyu, Tamari), bujony v biokvalitě, sezamové gomasio, kvalitní octy z organických plodů – umeocet, rýžový, vinný či jablečný ocet.
JAK JÍST….
- Stejně důležité jako co jíte, je jak jíte.
- Jezte, jen když máte hlad.
- Vyhýbejte se jídlu, když nemáte čas.
- Pořádně kousejte, protože žaludek nemá zuby.
- Nepřejídejte se.
- Nejezte na noc. Tělo v noci regeneruje, a pokud budete jíst pozdě večer, ráno se vám bude těžko vstávat a celý den budete unavenější.
- Každé jednostranné doporučení podřiďte osobním potřebám, jen vy sami víte, co vám dělá dobře. Co je pro jednoho člověka lékem, může být pro jiného jedem!
- Vařte s láskou a radostí.
- Jídlo musí být vždy skvělé na chuť!!! Zdravé jídlo, které není dobré, nikomu nepomůže!
- A držte se hesla: všeho (i toho zdravého) s mírou!
Co vám přinese změna životního stylu
- Pocit radosti z přirozeného zdraví.
- Přirozenou krásu v každém věku.
- Silnější imunitu, větší vitalitu a menší únavu.
- Pomalejší stárnutí pleti.
- Méně depresí a strachu z nemocí.
- Méně „běžných“ zdravotních problémů: špatné trávení, hemeroidy, bolesti hlavy, kloubů a zad, vyrážky a svědění pokožky, alergie, nesoustředěnost, hyperaktivita u dětí.
- Menší riziko onemocnění vážnými nemocemi.
- Přirozenou štíhlost bez nepříjemných diet.
- Silnější libido.
- Smysl života a pocit, že děláte pro sebe, pro rodinu, pro zvířata a pro celou přírodu to nejlepší.
Poznámka AZ RODINA.cz: mnoho zajímavých potravin a nápojů najdete v této databázi.
Zdroj:
Text připravila Mgr. Hana Zemanová, autorka Biokuchařky Hanky Zemanové.