13004057

CO JÍST, KDYŽ MÁTE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Autor: Šárka Škachová

Vysoký krevní tlak (=hypertenze) bývá nazýván "tichým vrahem" a je odpovědný za velkou část srdečních problémů. Nemocný se zpravidla cítí dobře. Ve většině případů vůbec neví, že se v jeho organismu děje něco špatného, dokud se neobjeví vážné komplikace.

Co_jist_vysoky_tlak_normal

Je-li krevní tlak příliš vysoký, musí srdce pracovat usilovněji, aby dodalo dostatek krve, a tím i kyslíku, do orgánů a tkání v těle. To klade na srdce a cévy veliké nároky. Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při postižení mozkovou mrtvicí, při vzniku infarktu myokardu a srdečně-cévních chorob.


TIP!

WWW.LEKARNA.CZ 

VOLNĚ PRODEJNÉ LÉKY VHODNÉ K PODŮRNÉ LÉČBĚ VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU


Léčivé účinky potravin

Od počátku padesátých let minulého století jsou zveřejňovány studie potvrzující vztah mezi solením a vysokým krevním tlakem. Někteří odborníci ale považují hypertenzi za nemoc vyvolanou více nedostatkem vápníku než častěji udávaným nadbytkem sodíku. Je však jisté, že nadbytek soli může již existující vysoký krevní tlak ještě zvýšit a vyvolat následně komplikace jako mrtvici, srdeční infarkt nebo selhání ledvin. Ale jen dlouhodobé omezení soli může přinést uspokojivé výsledky.

U mnoha potravin se zjistilo, že pomáhají snižovat krevní tlak. Patří k nim i sója a její produkty, které obsahují velké množství potřebných látek.

Pravidelná konzumace obilných vloček pomáhá snižovat krevní tlak a také příznivě působí při některých nemocech srdce a po infarktu.

Zázračný elixír, který se doporučuje užívat při vysokém krevním tlaku, je čerstvá šťáva z červené řepy smíchaná s medem.

Celer je skutečný poklad, který v mnoha směrech příznivě ovlivňuje lidský organismus. Všichni pacienti s vysokým krevním tlakem by měli co nejčastěji konzumovat celer, který má silné účinky proti hypertenzi.

Okurka, popřípadě okurková šťáva, při pravidelném užívání pomáhá snižovat krevní tlak.

Cibule snižuje vysoký krevní tlak a obsah tuku v krvi, navíc rozpouští krevní sraženiny. Proto je skvělým prostředkem proti srdečnímu infarktu.

V Řecku se vysoký krevní tlak již tisíce let úspěšně léčí zvýšenou konzumací česneku. I pro nás je česnek snadno dostupný. Pravidelné užívání česneku přináší výrazné a často naprosto uspokojivé snížení tlaku. Za rozumnou dávku se uvádí 1 stroužek na osobu a den nebo po 2-3 týdny 1-2 stroužky česneku s týdenní přestávkou.

Nemocným s vysokým krevním tlakem jsou doporučovány grapefruity, neboť je v nich mnoho draslíku, který působí proti hypertenzi. Při skladování vydrží grapefruity podstatně déle než ostatní citrusové plody a přitom neztrácejí chuťové ani nutriční složky.

I skromná jablka si určitě zaslouží více pozornosti. Snižují krevní tlak. Vědci prestižní univerzity v Yale uvádějí, že ke snížení krevního tlaku stačí k jablkům čichat. Vůně jablka má prý uklidňující účinky, což následně snižuje krevní tlak.

Do čela potravin určených osobám trpícím vysokým krevním tlakem patří banány s velkým množstvím důležitého draslíku. Jeden banán obsahuje dostatečné denní množství draslíku, potřebné k udržení normálního krevního tlaku a funkce srdce.

Včelí med není jen chutným sladidlem do čaje, ale i potravinou s léčivým účinkem. Kromě hodnotných minerálních látek obsahuje i enzymy, např. acetylcholin, snižující krevní tlak.

Léčivé účinky vitaminů, minerálů a dalších látek

Některé vitaminy mohou pomáhat pacientům s hypertenzí. Především to jsou vitamin E a vitamin B3. Kromě snižování krevního tlaku dokáží snižovat i hladinu cholesterolu.

Vápník, jehož důležitost pro zdravé kosti a zuby je všeobecně známá dosahuje stejné slávy i jako látka snižující krevní tlak. Z některých studií vyplývá, že pokud se v mladším věku konzumuje dostatek potravin s obsahem vápníku, může být společně s dalšími vhodnými zdravotními návyky účinnou zbraní proti vysokému tlaku v pozdějším věku. Dostatečný příjem vápníku chrání před vznikem hypertenze a před bolestmi páteře. Rostlinné zdroje (mák, sója, listová zelenina, mrkev, petržel, sušené fíky, mandle) mají větší obsah vápníku než mléko.

Také draslík je mocný ochránce před vysokým tlakem. Řada studií shodně prokazuje, že lidé, jejichž potrava obsahuje hodně draslíku, mají nižší krevní tlak než ti, kteří ho v potravě mají málo. Pokud zvýšíte množství draslíku ve stravě, můžete snížit množství léků nutných ke snížení vysokého krevního tlaku. Draslík působí přímo na cévy a roztahuje je, čímž snižuje krevní tlak. (Draslík obsahuje čerstvá zelenina a ovoce, například brambory, banány, meruňky a pomeranče - pozn.red.)

"Srdeční" minerál hořčík se také účinně spolupodílí na snižování krevního tlaku. Tento prvek, nezbytný jako prostředek proti stárnutí, je obsažen v mnoha potravinách. Mějte tedy na paměti, že proti vysokému tlaku musíte jíst potraviny se zvýšeným obsahem hořčíku. (je to např.: kakao, sója, fazole, mák, oříšky lískové, kešu, mořské plody, vločky - pozn.red.)

Léčivá látka rutin s ostatními bioflavonoidy se doporučuje při vysokém krevním tlaku a ateroskleróze. Velké množství rutinu nám dodá pohanka. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitaminem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu.

Babiččina pohanková kaše

200g pohanky, 300 ml mléka nebo 150ml mléka a 150ml vody, špetka soli, trochu másla, cukr, mletá skořice

Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcennějších látek - rutinu a vitaminů - snižuje. Porce kaše pokapeme rozehřátým máslem a posypeme skořicí a cukrem. Jindy můžeme do pohanky vmíchat osmaženou cibulku, podušené houby nebo brynzu.

Rady na závěr 

Úprava stravy! Omezení konzumace tuků, zejména živočišných, by mělo mít vliv na snížení vysokého tlaku. Vyhýbejte se také příliš sladkým pokrmům, zákuskům a slazeným nápojům. Pozor na kofein a alkohol! Omezte pití kávy, všech kofeinových nápojů a alkoholu, neboť mnohé studie potvrzují, že mají vliv na zvýšení krevního tlaku.

Pokud máte nadváhu, hubněte! Máte-li nadváhu, neexistuje účinnější cesta, jak snížit krevní tlak.

Nezapomínejte na pohyb! Cvičení i relaxační techniky jsou ověřené způsoby, jak snížit rizika všech cévních a srdečních onemocnění.

www.gurmanka.cz


DIETA PŘI HYPERTENZI

Charakteristika:

Dieta pří hypertenzi by měla být neslaná nebo alespoň s omezením soli.
Je důležitá volba vhodných potravin.

Technologická úprava:
- pokrmy připravujeme bez NaCl (kuchyňské soli)
- neslanou chuť zastíráme zeleninou, povolenými druhy koření
- volíme sladkokyselou chuť
- kořeníme zelenými natěmi (pažitka, petrželka, nať z celeru a petržele,kopr)
- maso opékáme nasucho
- podléváme vývarem

Zvlášť nevhodné potraviny, pokrmy, nápoje:

- všechny potraviny, při jejichž výrobě a zpracování byla použita NaCl

Maso:
- tučná, smažená, uzená, nakládaná
- všechny uzeniny
- husa, kachna, zvěřina
- konzervy, sardinky, očka, kaviár
- vnitřnosti
- šunka

Tuky:
- sádlo, slanina, škvarky, lůj
- ztužené a přepalované tuky

Nápoje:
- alkoholické nápoje
- silná káva a kakao, čokoláda

Dis. Hana Vránová, Nemocnice Na Homolce, http://www.homolka.cz/


Zdroj:

CO JÍST, KDYŽ MÁTE VYSKOKÝ KREVNÍ TLAK - http://dolcevita.blog.cz/, 14.11.2006(čerpáno z praktického domácího lékaře J. Mandžukové); na AZ RODINA.cz zveřejněno 6.10.2008

Aktualizováno 24.4.2009 (Dieta při hypertenzi)

Fast_sencor_250x250_prosinec2016
250x250_azrodina_leto__9_

Jak se pěstuje BIO mrkvička do příkrmů HiPP

Přijměte pozvání na farmu pana Hippa, ředitele stejnojmenné rodinné firmy, která si zakládá na tom, aby vaše děti papaly jen to nejlepší. A co může být lepší, než BIO zelenina a ovoce bez hnojiv a chemických postřiků? Pronikněte do tajů opravdového BIO zemědělství a zjistěte, že na každé lžičce u malých jedlíků opravdu záleží. HiPP je víc než BIO!

VYZNEJTE SE V NEJZNÁMĚJŠÍCH ZNAČKÁCH KVALITY

Název výrobku, výživové údaje, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, alergeny – tohle všechno mimo jiné najdete na obalech potravin. Některé z nich se ale navíc mohou pyšnit tzv. značkami kvality. Logy, která symbolizují, že si výrobek zaslouží ocenění za svou kvalitu nebo výjimečnost. Pokud tedy preferujete poctivé a výživné produkty, značky kvality vám v mnohém ulehčí nákup. Jenže pozor – každá z nich zaručuje různé přednosti. Abyste se v těchto logách vyznali, přinášíme vám jejich stručný a přehledný manuál.

VÍTE, JAK SI VYBRAT TA NEJLEPŠÍ VEJCE?

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Tušili jste ale třeba, že nám vejce pomáhají chránit zrak?

VÍTE, JAK SI VYBRAT KVALITNÍ CHLÉB?

Není nad to, když jíme něco, co nám opravdu chutná, a zároveň to dělá dobře našemu organismu. Ideální kombinace. Do této skupiny potravin patří i náš oblíbený a tradiční chléb.

Je tu podzim a s ním i sezóna tzv. „pokrmu bohů“

Ještě před pár lety lidé v potravinách tápali, co je ten oranžový lesklý plod. Dnes se velká část z nich těší na podzim a zimu, až si své oblíbené kaki Persimon Bouquet od společnosti Anecoop budou zase moci vychutnávat.

Podzim v kuchyni: jak zpracovat houby, ovoce a bylinky?

Léto pomalu končí, vy máte ve sklepě plno čerstvého ovoce a přemýšlíte, jak jej uskladnit na zimu? Podívejte se na naše tipy, jak v kuchyni zpracovat všechny skvělé letní ingredience a užívat si dobrého jídla také v chladnějším období.

DOMÁCÍ LIMONÁDA - JEDNODUCHÝ RECEPT

Domácí limonáda je aktuálním hitem v mnoha restauracích, tak proč si ji jednoduše nepřipravit i doma? Krásně vypadá, výborně chutná a je zdravá. Pokud si ji navíc připravíte do větší nádoby na limonádu, je to praktické pro váš čas i dodržování pitého režimu celé rodiny. Skvěle se hodí také pokud čekáte větší společnost.

Smetanová svačinka z Mlékárny Valašské Meziříčí

Začátek školního roku se blíží a s ním i každodennosti jako vstávání, úkoly a pro maminky především připrava školních svačinek. Dopolední svačina představuje patnáct procent celkového denního energetického příjmu dítěte. Mnoho maminek přemýšlí, jakou svačinku nachystá svému školákovi tak, aby byla kvalitní, chutná a především zdravá. Mlékárna Valašské Meziříčí nabízí tip na takovou svačinu, například v podobě Smetanových jogurtů z Valašska.

JAK PŘIPRAVIT VÝBORNÉ SUSHI? NAUČÍTE SE TO V GOURMET ACADEMY.

Sushi je moje srdeční záležitost, od chvíle kdy, jsem ho poprvé ochutnala, jsem se do něj zamilovala a mohla bych ho jíst snad každý den. Učit se ho od samotného Marka Hory z restaurace Yamato pro mě byl skvělý zážitek.

Mlékárenským výrobkem roku 2016 se stala Valašská Kyška

Světový den mléka připadá každoročně na čtvrté květnové úterý, letos tedy 24. května. Při této příležitosti je již několik let předáváno ocenění Mlékárenský výrobek roku. Mlékárna Valašské Meziříčí je pravidelným účastníkem této soutěže, a ani letos tomu nebylo jinak. Do ročníku 2016 přihlásila mlékárna výrobek Valašská Kyška a umístila se na prvním místě v kategorii Kysané tekuté výrobky. Může se tak pyšnit oceněním Mlékárenský výrobek roku 2016. Výsledky letošní soutěže byly vyhlášeny v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Využijte sezóny bezpeckových melounů BOUQUET, které jsou vždy šťavnaté a nabité vitamíny!

Melouny jsou jednou z nejoblíbenějších a nejzdravějších letních pochoutek. Ne každý ale dokáže poznat, který plod je správně zralý. S bezpeckovými melouny Bouquet je to ale hračka. Jsou totiž zárukou zdravého, kvalitního a šťavnatého produktu. Melouny Bouquet jsou vždy sklízeny ručně v nejvyšším stádiu zralosti a skladují se v podmínkách, které zaručují jejich čerstvost. Navíc neobsahují žádné pecky, pouze nedozrálá bílá minisemínka, která jsou oproti černým peckám snadno rozkousatelná.

KURZ VAŘENÍ V GOURMET ACADEMY SE ZDEŇKEM POHLREICHEM A DALŠÍMI KUCHAŘSKÝMI MISTRY MŮŽETE ABSOLVOVAT, I KDYŽ JSTE ÚPLNÍ ZAČÁTEČNÍCI

Možná jste nevěděli, že v Praze existuje již téměř rok možnost absolvovat kurzy vaření s nejlepšími odborníky - GOURMET ACADEMY. Pod názvem Le Petit Chef Academy tu pořádají i skvělé kurzy vaření pro děti a teenagery. Výjimečnost kurzů spočívá v tom, že probíhají ve velmi příjemném, až domácím prostředí a zúčastnit se jich může opravdu každý. Je jedno, jestli jste profesionál, zkušená kuchařka nebo úplný začátečník. Nikdo se tu necítí špatně a každý odchází s novými zkušenostmi, inspirací i dobrým pocitem z vlastnoručně připraveného jídla, které není složité na přípravu a skvěle vypadá i chutná. Víc vám prozradí manažerka projektu Martina Muldoon.

VÝBORNÝ KURZ PEČENÍ PRO CUKRÁŘKY I ÚPLNÉ LAIKY. VYZKOUŠELI JSME ZA VÁS KURZ GOURMET ACADEMY S EDITOU PAULUSOVOU!

Pokud se chcete zdokonalit v pečení sladkostí a vyzkoušet si vlastnoručně skvělé recepty pod vedením zkušené profesionálky, určitě neváhejte. Kurz probíhá v příjemném až rodinném prostředí v centru Prahy a je vhodný skutečně pro každého.

KOHO SE TÝKÁ ZÁKAZ KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH

Protikuřácký zákon, který v polovině června schválila vláda, se dotkne nejen provozovatelů restaurací, ale také klubů, barů kaváren či vináren. Pokud zákon schválí parlament, bude muset víc než třetina podniků v Praze a Brně vykázat kuřáky mimo své prostory. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil restaurační průvodce Zomato.

KDE SE DOBŘE A LEVNĚ NAJÍST?

Nejlevnější oběd pořídíte na Praze 4, nejlevnější večeři na Praze 10. V brněnských restauracích ušetříte za večeři pro dva proti Praze i několik tisíc korun.

STYLOVÉ POHOŠTĚNÍ PRO DĚTI - VYUŽIJTE CUP CAKES KIT!

Vysvědčení, narozeniny, svátek… To jsou dny, které vyžadují pořádnou oslavu s delikátním občerstvením. Buďte originální s Cup Cakes Kit a vytvořte svým dětem pohoštění s jejich oblíbenými kreslenými hrdiny.

Melouny Bouquet - Vychutnejte si šťavnaté melouny bez pecek

Melouny neodmyslitelně patří k létu a piknikům. Jsou zdravé, šťavnaté, osvěžující a rychle zaženou žízeň i ve velkých vedrech. Jejich jediná vada na kráse jsou černá, těžko rozkousatelná semínka. Tedy bývala. Melouny Bouquet ze Španělska chutnají pokaždé skvěle, a to hlavně díky tomu, že jsou bez pecek, a vy si tak můžete vychutnat jejich plnou chuť.

RYCHLÉ ZDRAVÉ JÍDLO

Nemáte moc času na vaření a potřebujete rychle vykouzlit teplé jídlo nebo sladký moučník? Nechcete své nejbližší krmit konzervami, hranolkami, sladkostmi plnými bílé mouky i éček a jinými ne zrovna zdravými variantami "rychlovek"? Skvělou možností rychlého a zdravého jídla jsou RYCHLÉ PÁNVE A DEZERTY BIOLINIE.

SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ NAŠICH DĚTÍ JE JEN NA NÁS!

V západních zemích i u nás se stále zvyšuje oblíbenost zdravých kvalitních potravin a bio potravin. Je to jasná reakce rozumných spotřebitelů na nekvalitní potraviny s mnoha chemickými látkami, pesticidy a alergeny.

KRMENÍ LAHVIČKOU - AVENT

Kojení znamená pro vaše miminko nejlepší začátek života. V případech, kdy není kojení z určitých důvodů možné, přichází na řadu antikolikový dudlík AVENT.