Asekol_cervene_k_965x100px__04

GLUTAMÁT, GLUTAMAN - JE ŠKODLIVÝ?

Autor: odpověď - RNDr. Petr Fořt, CSc.

DOTAZ Z PORADNY - Obracím se na Vás s prosbou o osvětlení problematiky kolem glutamanu/glutamátu (nevím, který název je správný, setkávám se s oběma). O škodlivosti této přídatné látky se poslední dobou hodně mluví, a proto se mu člověk raději při nákupu potravin vyhýbá. V souvislosti s těmito informacemi mne ale zarazilo, že tento zvýrazňovač chuti používá firma JUST ve svých kořenících solích značky NAHRIN, protože tato firma vždy propagovala a propaguje zdravou výživu a přírodní suroviny ... Můžete mi, prosím, napsat, jak to tedy s tím glutamanem vlastně je?

Glutaman_normal


Glutamát (sodný)(též glutaman jako obchodní název) je potravinářské aditivum, které výrobci používají jako „ochucovadlo - zvýrazňovač chuti" a to buď slovně, nebo pod označením E621.
Konkrétně se jedná o jednu v přirozených i průmyslových potravinách z nejběžnějších aminokyselin (aminokyseliny jsou stavební kameny bílkovin) - konkrétně obiloviny a luštěniny jí obsahují velmi mnoho. V důsledku toho se tato aminokyselina nejhojněji vyskytuje v tekutém polévkovém koření (a dalších druzích tekutých ochucovadel) vyráběném z pšenice a sóji.
V organismu je tudíž běžně přítomna tato aminokyselina - háček je však v tom, že přirozené aminokyseliny jsou vždy v tzv.optické „L formě" - protože se označují jako L-aminokyseliny (L-glutamát). Většina aminokyselin má poměrně výraznou chuť - a to většinou hořko-sladko-kyselou - vždyť to jsou kyseliny. Z tohoto důvodu výrobci potravin používají tzv. „sůl" aminokyseliny - konkrétně je to sodná sůl kyseliny glutamové - čili glutamát sodný. Syntetický /nebo z původních surovin přírodního původu chemicky vyrobený/ glutamát je však z velké části v tzv."D-formě", která je pro organismus nepřirozená a velmi obtížně zpracovatelná. Uvažuje se o tom, že D-formy aminokyselin mohou být příčinou poruch metabolismu a s tím spojených vážných zdravotních potíží. Jak to v reálu dopadne pochopitelně závisí na jejich množství.
Glutamová kyselina je současně i jednou z látek, které slouží k zajištění nervové činnosti. V mozku slouží jako „budivý" (excitační) přenašeč nervových vzruchů - euromediátor. Protože D-forma je nefyziologická a obtížně se metabolizuje, nelze vyloučit, že může způsobit problémy právě v činnosti nerovové soustavy.
Navzdory tomu co je zde uvedeno (a co ještě bude následovat) Po různých testech je konečný verdikt amerického úřadu pro bezpečnost potravin (FDA) následující: glutamát sodný není alergenem, není toxický a dokonce není rizikový ani pro těhotné a kojící ženy a děti předškolního věku.
To ještě neznamená, že někteří lidé nemohou na glutamát reagovat jako na alergen, případně jeho významné množství (například instantní polévky a polévková koření) jim může způsobit různé zdravotní potíže. Problém je v tom, že se to obtížně prokazuje!
Důležité je, že glutamát sodný je zdrojem významného množství sodíku - podobně jako kuchyňská sůl. To je jistě rizikové když uvážíme, že současné potraviny jsou lidově řečeno „nabušené" sodíkem (tedy především kuchyňskou solí a dalšími druhy aditiv, používanými ve formě jejich sodných solí).
Jistě lze uvažovat o tom, že potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě.
Glutamát se doslova v kvantech používá především v čínské kuchyni. Často je doprovázen i některými „pálivými" kořeními - onen známý „syndrom čínské kuchyně" (zčervenání tváří, pálení kůže, zčervenání pleti na krku, vlastně také jakási „rozjařenost") může být vyvolán právě uvedenou kombinací, nikoliv samotným glutamátem a případná migréna zase může být důsledkem nadměrného množství sodíku nebo dokonce i dalšími látkami, přítomnými v „ochucovadlech".

Na základě výše uvedeného popisu lze konstatovat, že glutamát jako takový je látka bezpečná - když budeme uvažovat o jeho „běžné"! konzumaci v celé řadě potravin a pokrmů (dejme tomu v řádu asi 2 g denně). Jediné co je nutné hlídat je fakt, že současně zvyšuje především příjem sodíku.

K problému obsahu glutamátu v produtech švýcarské firmy NAHRIN

Tato potravinářská firma se spojila s firmou JUST (kosmetika) - stěžujete si na zjištění, že produkty firmy NAHRIN obsahují glutamát navzdory tomu, že firma se chlubí vysokou kvalitou a produkty, pocházejícími z přírodních zdrojů. Z vlastní dlouholeté praxe v kontaktech s firmami, distribuujícími svoje produkty přímým prodejem (multilevel marketing) mohu konstatovat, že objektivita tvrzení těchto firem o mimořádné kvalitě je často nadnesená. Ostatně každý kdo vyrábí, chce prodat - a to většinou doslova „za každou cenu".
Kromě toho lze pokrytecky tvrdit, že jakýsi produkt je z přírodních surovin, což je svým způsobem pravda i v případě glutamátu sodného. Ale stejně tak by to mohlo být i v tisících dalších případů navzdory tomu, že výsledkem je produkt, který má „k přírodě" hodně daleko.
Všimněte se prosím v katalogu uvedené firmy u části „koření", že výrobce neudává obsah glutamátu, nýbrž „zvýrazňovače chuti". Vypadá to lépe, že?
Ostatně, ani použitý palmový tuk není nic ideálního přestože jde o přírodní produkt.
V kapitole „Očistné kůry" najdete především syrovátku (řada lidí na ni reaguje nadýmáním a průjmem, protože má poruchu vstřebávání mléčného cukru - laktózy). Dále se používá aspartam - přestože se po mnohaletých diskuzích nakonec prohlásilo, že je „neškodný", kupodivu nyní už drtivá většina producentů speciálních potravin aspartam nepoužívá. Dále se v některých produktech používá jako sladilo fruktóza - ani to není zrovna ideální.
Dále je k dispozici „vláknina" - hlavním zdrojem je pšeničná vláknina, v jejímž případě výrobce neuvádí, zda obsahuje lepek - většinou tomu tak bývá - v tom případě by výrobce měl uvést varování pro celiaky!
V případě polévek Nahrin se firma nevyhnula použití „zvýrazňovačů chuti" aniž by je konkretizovala, taže se lze důvodně domnívat, že se jedná o glutamát sodný (a inosinát sodný - čili opět - sodík!).
Ostatně, nevidím žádný zvláštní důvod k doporučování konzumace jakýchsi drahých polévek v prášku tím spíše, že obsahují některé přinejmenším sporné složky.
Je mi zcela jasné, že jak firma NAHRIN tak její pro firmu zapálení a tudíž ne zcela objektivní distributoři budou rozezleni - nicméně všechna zde uvedená fakta jsou obhajitelná. Jinak řečeno můj názor je následující - „nikdo není dokonalý".

Dr. Petr Fořt, http://web.gin.cz/nutricon

Osobní konzultace možné v Praze (www.cordeus.cz, www.studiovanda.cz, www.contours.cz) a v Českých Budějovicích (www.delfin.cz).

26.10.2009


Související odkazy:

 

Zdroj:

AZ RODINA.cz - informační portál (nejen) pro rodiče, www.azrodina.cz

Prospanek-postele_250x250
Azrodina_portal_250x250

Dětské hodinky s GPS zajistí neustálý rodičovský dohled

Chcete mít přehled o svých dětech, ale současně je nechcete ztrapňovat před kamarády častými telefonáty nebo SMS zprávami? Jste jako na trní, když přijdou domů až o hodinu později, než bylo původně domluveno – a vymlouvají se, že se vybila baterie mobilu nebo že zvonění nebylo slyšet dost hlasitě? Přesně pro vás je tu efektivní řešení, které bude děti bavit a nabídne i pestrou paletu doplňkových funkcí. O co tedy přesně jde?

JUDr. ROMANA LUŽNÁ - ADVOKÁTKA

Poskytuje právní poradenství zejména v oblasti NEMOVITOSTÍ (převody bytů, domů, pozemků, zřizování věcných břemen, zástavních práv, řešení podílového spoluvlastnictví atd.) a RODINNÉHO PRÁVA (rozvodové řízení, úprava péče o nezletilé děti, úprava vyživovací povinnosti, vymáhání dlužného výživného, spory o určení otcovství).

CHYTRÝ TELEFON PRO CHYTRÉ DĚTI. JAK VYBRAT MOBIL PRO DÍTĚ NEJEN ZA VYSVĚDČENÍ?

Dnes bychom asi těžko našli dítě, které nechce mobil. Pokud tedy hledáte praktický a užitečný dárek, který udělá dítěti i radost, nový telefon je určitě dobrá volba. Jaký mobil ale vybrat? Inspirujte se tipy na telefony pro děti každého věku. Všechny uvedené modely jsou aktuálně dostupné v síti prodejen Mobil Pohotovost. Můžete tu nejen koupit nový mobil, ale i prodat starý, takže docílíte unikátní ceny.

Kde dělají zájemci o půjčky chybu? To vám vysvětlí Petr z portálu Bezvamoney.cz

Mnoho finančních problémů si dlužníci způsobí sami tím, že si půjčují bez rozmyslu. Další komplikací je nízká finanční gramotnost a nedostatečné využívání informačních článků specializujících se na oblast půjček. Nejenom tyto informace, ale i další důležité souvislosti vám prozradí Petr z Bezvamoney.cz.

Předsevzetí pro nový rok? Pojďme jíst zdravě, pojďme jíst BIO!

„Nepřejídat se, a když už si zahřešit, tak něčím opravdu kvalitním.“ Poznáváte se v tomto novoročním předsevzetí? Začněte nový rok zdravě a dejte si záležet na tom, co vy i vaše rodina jíte.

Jak zvládnout náročnou péči o seniora?

Přesvědčení, že senioři, kteří se o sebe nejsou schopni naplno sami postarat, patří do ústavů, je už naštěstí na ústupu. Příbuzní se snaží stále více, aby staří lidé mohli co nejdéle zůstat v domácím prostředí. Toto rozhodnutí s sebou však nese spoustu překážek.

SPÁNEK TEENAGERŮ

Spánkem stráví každý z nás asi 24 let, což odpovídá zhruba třetině našeho života. Kvalitní a dostatečný spánek tvoří nezbytnou podmínku zdraví, a to jak fyzického, tak duševního. Ovlivňuje funkci mozku i hladinu hormonů, které se podílí na chuti k jídlu a soustředění, snižuje pravděpodobnost depresí i sebevražedných sklonů. Dospělý člověk potřebuje v průměru osm hodin, u dětí a teenagerů však regenerace trvá delší dobu.

Padání vlasů a vlivy, které ho mohou způsobit

Po každém umytí vlasů vám jich vypadnou cca tři stovky. Zdá se vám to mnoho? Není potřeba se zneklidňovat – zdravý člověk má na hlavě kolem sto tisíc vlasů! Co ale dělat, pokud zjistíte, že vám vlasy ubývají rychlejším tempem než by měly?

STAN PRO DOVOLENOU S DÍTĚTEM? COLEMAN® Blackout Bedroom®

Jezdíte běžně na dovolenou pod stan a nejste si jisti, jestli to zvládnete i s dítětem? Rozhodli jste se nově zažít trochu dobrodružství, vyrazit s nejmladším členem rodiny někam do kempu a hledáte vhodný model stanu? Otestovali jsme ho za vás. Stany COLEMAN® Blackout Bedroom® na rodiny s dětmi myslí.

VÍTE, CO MŮŽETE UDĚLAT PRO BEZPEČÍ DĚTÍ NA INTERNETU?

Děti používají digitální technologie a internet čím dál častěji už od útlého věku. V České republice v současnosti téměř každé dítě od určitého věku používá zařízení, které je připojeno k internetu. Rodiče se tak musí vypořádat s novými situacemi, které spadají do takzvaného „digitálního rodičovství“. Rodiče by měli zvážit, jaká pozitiva a negativa s sebou přináší digitální zařízení v rukou dětí, především pak kolik času s nimi mají trávit, jak je kontrolovat a jak zajistit jejich internetovou bezpečnost.

JAKÁ JE ZDRAVÁ ŽIDLE PRO ŠKOLÁKA?

Dotaz: V současnosti zařizujeme dětský pokojík. Starší dceři bude sedm let, a tak bychom jí rádi pořídili vhodné sezení, kde si bude psát úkoly, malovat si a věnovat se dalším činnostem. Můžete nám poradit, kde bychom sehnali pracovní židli, která jí zajistí zdravé sezení a zároveň s ní nějaký ten rok poroste? Ludmila Márová, Jihlava

JAK UPÉCT MAKRONKY?

Upéct tohle výborné cukroví vůbec není lehké, a tak jsem se rozhodla absolvovat další kurz v rámci Gourmet Academy MAKRONKY S EDITOU. Kurzy s Editou Paulusovou se mi líbí čím dál víc, Edita je neskutečná profesionálka a zároveň se vůbec nestydí přiznat, že někdy něco zkrátka nevyjde i jí. Makronky jsou totiž zapeklitým dezertem i pro zkušené cukrářky. Konečný výsledek může ovlivnit takřka cokoli – typ mandlové mouky, vajíčka, vlhkost vzduchu, místo kde makronky schnou, atd. Nám se ale povedly!

Asekol_cervene_k_200x600px__03
V děloze světa, Markéta Kotková - malířka intuitivních obrazů, tel.: 724 341 359