13004057

ZDRAVÉ A VÝBORNÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ - RECEPTY

Autor: Hanka Zemanová

Chtěli byste letos vyzkoušet nové druhy vánočního cukroví? Recepty z knih Hanky Zemanové jsou nejen výborné, ale i mnohem zdravější, než ty tradiční. Uvidíte, že alespoň některé z nich zařadíte do svého vánočního jídelníčku nastálo.

Datlové_vánoční_hvězdičky_normal

Foto: Alena Hrbková, archiv Hanky Zemanové - Datlové hvězdičky v čokoládové polevě


TIP! Super pomocník do kuchyně, který vám usnadní každé pečení


DATLOVÉ HVĚZDIČKY V ČOKOLÁDOVÉ POLEVĚ 

Neobsahuje bílý cukr, slazeno jen datlovým nebo rýžovým sirupem a sušenými datlemi

RECEPT Z KNIHY BioAbecedář Hanky Zemanové

3 plechy

240 g špaldové hladké mouky (je to špaldová bílá, prodává www.bioweb.cz)
60g celozrnné špaldové jemně mleté
2 čl kypřícího prášku bez fosfátů (dm drogerie)
1 čl skořice
1 čl pravé vanilky
180 g bio másla pokojové teploty
100 g datlového nebo rýžového bio sirupu (prodává www.countrylife.cz)
100 g lískových oříšků
150 g sušených datlí (měkkých!)
1 pl citronové šťávy

čokoládová poleva:

200 g čokoládových peciček (www.bionebio.cz) nebo 200 g hořké biočokolády a 30 g palmového či kokosového tuku


1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 cca 10-15 minut - začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tj spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku.

2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky. Krájejte jen měkké datle, aby pak v pečivu nebyly příliš tvrdé kousky.

3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. ( Můžete ho tam nechat klidně i týden).

4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát" v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát (síly tak 4-5mm). Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.

5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.

6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě a není nutné přidávat tuk. Jinak, nemáte-li je, tak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.

7. Vychladlé obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného).


ŠVESTKOVO MANDLOVÉ KULIČKY - NEPEČENÉ

VEGAN, BEZ PŘIDANÉHO CUKRU - SLAZENO RÝŽOVÝM SIRUPEM A SUŠENÝMI ŠVESTKAMI

RECEPT Z KNIHY BioAbecedář Hanky Zemanové

Cca 30 kuliček, průměr přibližně 3,5-4cm

100 g oloupané, upražené a na hrubo posekané mandle

250 g ovesné, mandlové nebo sojové smetany (bioprodejny nebo www.countrylife.cz)

150 ml vody

1 vanilkový puding (bio prodává např. dm drogerie)

100 g krájené sušené biošvestky

200g sušenek, ideálně lineckých (LZE SI UPÉCT ZDRAVÉ BEZ CUKRU PODLE NÁSLEDUJÍCÍHO RECEPTU)

70 g biomargarínu, např. Prima Rapunzel nebo Vive Bio

80-100 g rýžový nebo pšeničný bio sirup ( tj. asi 5 pl) www.countrylife.cz

½ čl pravé vanilky

150 g mandle plátky na obalení

1. Nejprve si připravte mandle - oloupané mandle nasekejte velmi na hrubo buď nožem nebo jednodušší to je v robotu se sekáčkem. (jde o to, aby se mandle nerozdrtily úplně, ale aby tam zůstaly i větší kousky - tak třetiny mandlí)
Dejte je opražit do trouby na 130 stupňů na cca 5-10 minut - aby byly zlatavé, ale ne spálené do hněda.

2. Uvařte hustší puding ze smetany, vody a 1 pudingu - 250 ml smetany dejte vařit, ve 150 ml vody rozmíchejte 1 puding a pak ho za stálého šlehání vlijte do vařící se smetany. Za občasného promíchání metlou ho nechte chladnout.

3. Mezitím nakrájejte na menší kousky oprané sušené švestky.

4. Sušenky si nalámejte na menší kousky - jednoho motýlka přibližně na 3-4 kousky.

5. Do vychladlého pudingu zašlehejte obilný sirup a tuk.

6. Přidejte pokrájené švestky, opražené kousky mandlí a vše dobře promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám zdá hmota málo sladká, můžete přidat 1 pl sirupu, ale ne více, abyste těsto příliš nenaředili.

7. Úplně nakonec zapracujte velmi opatrně větší kousky nalámaných sušenek - opatrně, at je nerozdrtíte!

8. Hmotu nechte vychladnout a nasáknout alespoň 3 hodiny v lednici. Poté tvořte lehce vlhkýma rukama kuličky, obalujte je v mandlových lupínkách a servírujte v papírovém košíčku. Budou se vám zdát křehké, ale to je na nich právě dobré - pomůže jim, když je necháte před servírováním klidně přes noc v ledničce.


ŠPALDOVÉ LINECKÉ SUŠENKY VE 4 VARIANTÁCH 

(viz foto vlevo dole)

Neobsahuje bílý cukr
RECEPT Z PRVNÍ KNIHY: BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

50 sušenek

300 g špaldové mouky Bioharmonie /půl hladké, tj. bílé a půl celozrnné, prodává www.bioweb.cz nebo dm drogerie/
200 g bio másla
100 g bio rýžového sirupu nebo bio ječný sirup se sladem (prodává např. www.countrylife.cz nebo bioprodejny)

1. Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici minimálně 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční linecké cukroví.
2. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 minut. Pokud pečete větší korpus, tak o něco déle.

Varianty sušenek

1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem (nejlépe džemem bez přidaného cukru, kterých nabízejí bioprodejny mnoho druhů). Můžete slepovat i oříškovým krémem.

2. Na rozválené těsto nasypte kandovaný zázvor nakrájený na minikostičky a lehce posypte skořicí. Vykrajujte sušenky. Bio kandovaný zázvor prodává www.sonnentor.cz nebo www.bionebio.cz)

3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. Zkuste pro změnu přidat i koření: tlučený hřebíček a trošku skořice.

4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy můžete zkusit i lžičku sušeného zázvoru. Z vyváleného těsta vykrajujte sušenky.

Tip - koláčové těsto

Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých lískových či vlašských ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.


SEMÍNKOVO-OŘECHOVÉ HRUDKY S JAVOROVÝM SIRUPEM

(množství na dva plechy hrudek)

100 g bio másla nebo bio rostlinného tuku z biorpodejen(Prima Rapunzel, nebo Vive Bio
100 g javorového biosirupu
30 g vody
100 g pšeničné mouky hladké , nejlépe bio
80 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky
100 g semínek či ořechů (moc dobrá je kombinace 50 g slunečnicových semen a 50g nahrubo nadrcených vlašských nebo lískových ořechů)
Špetka mořské soli
Malá lžička skořice nebo pravá vanilka (prášek)

Postup:
Ušlehejte tuk (jde to i ručním šlehačem), pomalu přidávejte javorový sirup s vodou a špetkou soli a stále šlehejte....
Pomalu vmíchejte vařečkou zbytek mouky a ořechy a koření
A pak malými kávovými lžičkami dělejte malinké hrudečky (jde to i rukou). Pečte cca 20 minut na 150-160 st. (u teplovzdušné).


NEPEČENÉ JAHELNÉ KULIČKY S MANDLEMI

(viz foto vpravo dole)

Na 50 ks kuliček: 

Z Biokuchařky Hanky Zemanové

200 g syrových jáhel v biokvalitě
¾ l jablečného moštu
špetka mořské soli
100 g rozinek
100 g oloupaných a opražených mandlí
250 g strouhaného kokosu
4 lžíce sušeného ovesného nápoje
cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

1. Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.

2. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, který zvýrazní sladkou chuť.

3. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.

4. Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2-4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.

Tip
Děti bude určitě bavit, když do kokosu přidáte trošku šťávy z nastrouhané červené řepy. Ale já jsem v tomto směru konzervativní a i když je barvení řepou docela zábavné, ten výsledný červený kokos vypadá trochu jedovatě!


MÜSLI PLACIČKY S MEDEM

Recept z biokuchařky Hanky Zemanové

100 g ovesných vloček JEMNĚ MLETÝCH (např. Bioharmonie nebo Country life)
30 g ovesných vloček
70 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
70 g másla (bio prodává např. PLUS, Interspare)
4 polévkové lžíce medu
70 g rozinek
50 g semínek dle chuti (já kombinuji slunečnici, dýni a len)
½ lžičky skořice (bio prodává Sluneční brána)
špetka pravé vanilky (není nutná)
špetka soli

1. Semínka omyjte a nechte okapat.

2. Všechny suroviny smíchejte rukama v kompaktní těsto. (Máslo předem nerozpouštějte). Pokud se těsto špatně spojuje, navlhčete si ruce.

3. Nechte chvíli nasáknout (cca 5-10 minut).

4. Tvarujte malé kuličky a z nich placičky, skládejte na pečící papír a dejte péct na 180 cca 15 minut.

TIP: Místo semínek můžete přidat nasekané vlašské nebo lískové ořechy a tvarovat hrudky.


 

Zdroj:

uveden u jednotlivých receptů.

Na AZ RODINA.cz zveřejněno 7.12.2011, aktualizace 15.12,2016

Lineckesdzemem_thumb Jahelnekoule_thumb
Fast_sencor_250x250_prosinec2016
250x250_azrodina_leto__9_

Jak se pěstuje BIO mrkvička do příkrmů HiPP

Přijměte pozvání na farmu pana Hippa, ředitele stejnojmenné rodinné firmy, která si zakládá na tom, aby vaše děti papaly jen to nejlepší. A co může být lepší, než BIO zelenina a ovoce bez hnojiv a chemických postřiků? Pronikněte do tajů opravdového BIO zemědělství a zjistěte, že na každé lžičce u malých jedlíků opravdu záleží. HiPP je víc než BIO!

VYZNEJTE SE V NEJZNÁMĚJŠÍCH ZNAČKÁCH KVALITY

Název výrobku, výživové údaje, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, alergeny – tohle všechno mimo jiné najdete na obalech potravin. Některé z nich se ale navíc mohou pyšnit tzv. značkami kvality. Logy, která symbolizují, že si výrobek zaslouží ocenění za svou kvalitu nebo výjimečnost. Pokud tedy preferujete poctivé a výživné produkty, značky kvality vám v mnohém ulehčí nákup. Jenže pozor – každá z nich zaručuje různé přednosti. Abyste se v těchto logách vyznali, přinášíme vám jejich stručný a přehledný manuál.

VÍTE, JAK SI VYBRAT TA NEJLEPŠÍ VEJCE?

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Tušili jste ale třeba, že nám vejce pomáhají chránit zrak?

VÍTE, JAK SI VYBRAT KVALITNÍ CHLÉB?

Není nad to, když jíme něco, co nám opravdu chutná, a zároveň to dělá dobře našemu organismu. Ideální kombinace. Do této skupiny potravin patří i náš oblíbený a tradiční chléb.

Je tu podzim a s ním i sezóna tzv. „pokrmu bohů“

Ještě před pár lety lidé v potravinách tápali, co je ten oranžový lesklý plod. Dnes se velká část z nich těší na podzim a zimu, až si své oblíbené kaki Persimon Bouquet od společnosti Anecoop budou zase moci vychutnávat.

Podzim v kuchyni: jak zpracovat houby, ovoce a bylinky?

Léto pomalu končí, vy máte ve sklepě plno čerstvého ovoce a přemýšlíte, jak jej uskladnit na zimu? Podívejte se na naše tipy, jak v kuchyni zpracovat všechny skvělé letní ingredience a užívat si dobrého jídla také v chladnějším období.

DOMÁCÍ LIMONÁDA - JEDNODUCHÝ RECEPT

Domácí limonáda je aktuálním hitem v mnoha restauracích, tak proč si ji jednoduše nepřipravit i doma? Krásně vypadá, výborně chutná a je zdravá. Pokud si ji navíc připravíte do větší nádoby na limonádu, je to praktické pro váš čas i dodržování pitého režimu celé rodiny. Skvěle se hodí také pokud čekáte větší společnost.

Smetanová svačinka z Mlékárny Valašské Meziříčí

Začátek školního roku se blíží a s ním i každodennosti jako vstávání, úkoly a pro maminky především připrava školních svačinek. Dopolední svačina představuje patnáct procent celkového denního energetického příjmu dítěte. Mnoho maminek přemýšlí, jakou svačinku nachystá svému školákovi tak, aby byla kvalitní, chutná a především zdravá. Mlékárna Valašské Meziříčí nabízí tip na takovou svačinu, například v podobě Smetanových jogurtů z Valašska.

JAK PŘIPRAVIT VÝBORNÉ SUSHI? NAUČÍTE SE TO V GOURMET ACADEMY.

Sushi je moje srdeční záležitost, od chvíle kdy, jsem ho poprvé ochutnala, jsem se do něj zamilovala a mohla bych ho jíst snad každý den. Učit se ho od samotného Marka Hory z restaurace Yamato pro mě byl skvělý zážitek.

Mlékárenským výrobkem roku 2016 se stala Valašská Kyška

Světový den mléka připadá každoročně na čtvrté květnové úterý, letos tedy 24. května. Při této příležitosti je již několik let předáváno ocenění Mlékárenský výrobek roku. Mlékárna Valašské Meziříčí je pravidelným účastníkem této soutěže, a ani letos tomu nebylo jinak. Do ročníku 2016 přihlásila mlékárna výrobek Valašská Kyška a umístila se na prvním místě v kategorii Kysané tekuté výrobky. Může se tak pyšnit oceněním Mlékárenský výrobek roku 2016. Výsledky letošní soutěže byly vyhlášeny v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Využijte sezóny bezpeckových melounů BOUQUET, které jsou vždy šťavnaté a nabité vitamíny!

Melouny jsou jednou z nejoblíbenějších a nejzdravějších letních pochoutek. Ne každý ale dokáže poznat, který plod je správně zralý. S bezpeckovými melouny Bouquet je to ale hračka. Jsou totiž zárukou zdravého, kvalitního a šťavnatého produktu. Melouny Bouquet jsou vždy sklízeny ručně v nejvyšším stádiu zralosti a skladují se v podmínkách, které zaručují jejich čerstvost. Navíc neobsahují žádné pecky, pouze nedozrálá bílá minisemínka, která jsou oproti černým peckám snadno rozkousatelná.

KURZ VAŘENÍ V GOURMET ACADEMY SE ZDEŇKEM POHLREICHEM A DALŠÍMI KUCHAŘSKÝMI MISTRY MŮŽETE ABSOLVOVAT, I KDYŽ JSTE ÚPLNÍ ZAČÁTEČNÍCI

Možná jste nevěděli, že v Praze existuje již téměř rok možnost absolvovat kurzy vaření s nejlepšími odborníky - GOURMET ACADEMY. Pod názvem Le Petit Chef Academy tu pořádají i skvělé kurzy vaření pro děti a teenagery. Výjimečnost kurzů spočívá v tom, že probíhají ve velmi příjemném, až domácím prostředí a zúčastnit se jich může opravdu každý. Je jedno, jestli jste profesionál, zkušená kuchařka nebo úplný začátečník. Nikdo se tu necítí špatně a každý odchází s novými zkušenostmi, inspirací i dobrým pocitem z vlastnoručně připraveného jídla, které není složité na přípravu a skvěle vypadá i chutná. Víc vám prozradí manažerka projektu Martina Muldoon.

VÝBORNÝ KURZ PEČENÍ PRO CUKRÁŘKY I ÚPLNÉ LAIKY. VYZKOUŠELI JSME ZA VÁS KURZ GOURMET ACADEMY S EDITOU PAULUSOVOU!

Pokud se chcete zdokonalit v pečení sladkostí a vyzkoušet si vlastnoručně skvělé recepty pod vedením zkušené profesionálky, určitě neváhejte. Kurz probíhá v příjemném až rodinném prostředí v centru Prahy a je vhodný skutečně pro každého.

KOHO SE TÝKÁ ZÁKAZ KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH

Protikuřácký zákon, který v polovině června schválila vláda, se dotkne nejen provozovatelů restaurací, ale také klubů, barů kaváren či vináren. Pokud zákon schválí parlament, bude muset víc než třetina podniků v Praze a Brně vykázat kuřáky mimo své prostory. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil restaurační průvodce Zomato.

KDE SE DOBŘE A LEVNĚ NAJÍST?

Nejlevnější oběd pořídíte na Praze 4, nejlevnější večeři na Praze 10. V brněnských restauracích ušetříte za večeři pro dva proti Praze i několik tisíc korun.

STYLOVÉ POHOŠTĚNÍ PRO DĚTI - VYUŽIJTE CUP CAKES KIT!

Vysvědčení, narozeniny, svátek… To jsou dny, které vyžadují pořádnou oslavu s delikátním občerstvením. Buďte originální s Cup Cakes Kit a vytvořte svým dětem pohoštění s jejich oblíbenými kreslenými hrdiny.

Melouny Bouquet - Vychutnejte si šťavnaté melouny bez pecek

Melouny neodmyslitelně patří k létu a piknikům. Jsou zdravé, šťavnaté, osvěžující a rychle zaženou žízeň i ve velkých vedrech. Jejich jediná vada na kráse jsou černá, těžko rozkousatelná semínka. Tedy bývala. Melouny Bouquet ze Španělska chutnají pokaždé skvěle, a to hlavně díky tomu, že jsou bez pecek, a vy si tak můžete vychutnat jejich plnou chuť.

RYCHLÉ ZDRAVÉ JÍDLO

Nemáte moc času na vaření a potřebujete rychle vykouzlit teplé jídlo nebo sladký moučník? Nechcete své nejbližší krmit konzervami, hranolkami, sladkostmi plnými bílé mouky i éček a jinými ne zrovna zdravými variantami "rychlovek"? Skvělou možností rychlého a zdravého jídla jsou RYCHLÉ PÁNVE A DEZERTY BIOLINIE.

SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ NAŠICH DĚTÍ JE JEN NA NÁS!

V západních zemích i u nás se stále zvyšuje oblíbenost zdravých kvalitních potravin a bio potravin. Je to jasná reakce rozumných spotřebitelů na nekvalitní potraviny s mnoha chemickými látkami, pesticidy a alergeny.

KRMENÍ LAHVIČKOU - AVENT

Kojení znamená pro vaše miminko nejlepší začátek života. V případech, kdy není kojení z určitých důvodů možné, přichází na řadu antikolikový dudlík AVENT.