Bata_slevy

KTERÉ KOŘENÍ JE DOBRÉ MÍT DOMA? JEDNODUCHÉ TIPY NA RŮZNÉ VYUŽITÍ

Autor: kolektiv autorů

Nabídka koření je poměrně velká. Jak si ale vybrat a poznat které je kvalitní? Na trhu je spousta roztodivných směsí, z jejichž složení vám může jít hlava kolem. Často obsahují ingredience nejasného původu i kvality, nezřídka doplněné slušnou dávkou soli a chemie. Přitom občas zapomínáme na generacemi ověřená jednodruhová koření, u kterých přesně víte, co kupujete a někdy dokážou doslova zázraky. Víte, které koření by vám určitě nemělo doma chybět?

Vanilkový_cukr_doza_normal

Koření a bylinky nedáváme do jídla jen pro chuť nebo vůni, ale obsahují i minerální látky a stopové prvky. Koření tedy zvyšuje i výživovou hodnotu jídla, kořeněné jídlo lépe strávíme, sníme ho s větší chutí a snadněji pak vyloučíme z těla zbytkové toxiny z potravy.

Určitě dbejte na kvalitu koření. Ideální je samozřejmě bio koření, které pochází z ekologicky pěstovaných rostlin, při jeho zpracování se nesmí používat záření a ani se do něj nepřidávají žádná syntetická barviva nebo aromata. Na českém trhu nabízí koření v biokvalitě např. firma Sonnentor.

Inspirujte se našimi tipy na jednodruhová koření a jejich využití:


VANILKA - černé tečky s nárokem na smyslnost

Tyto černé tečky si zaslouží pozornost. Co by to bylo za vanilkový puding, mléčnou rýži nebo tvarohový krém bez vanilky? Pravá vanilka propůjčuje lahůdkám něco smyslného. Smetanově sladké aroma s tóny lékořice se v západní kuchyni používá téměř výhradně na mléčné pokrmy. Ti, kteří mléko příliš nemusí, mohou rozřezaný vanilkový lusk položit také na nakrájené ovoce a to pak s troškou másla upéct v troubě. V české kuchyni se vanilka využívá v mnohých sladkých receptech zejména v podobě vanilkového cukru. Použití vanilky na slaná nebo ostrá jídla je v našich zeměpisných šířkách téměř nepředstavitelné. Ale přesto bychom doporučovali to vyzkoušet: silné aroma se výborně hodí do mexických fazolových pokrmů, ke kuřeti a mušlím. Přátelům experimentování doporučujeme použít trošku vanilky také do zeleného curry.

Tipy jak přidávat vanilku do běžných receptů

Zapomeňte na kupovaný vanilkový cukr s ethylvanilinem a vyrobte si svůj

Domácí vanilkový cukr s pravou vanilkou

Je to naprosto jednoduché a určitě zdravější. Vanilkový lusk vložíte do nádoby s cukrem a dobře uzavřete. Po pár týdnech vám vanilka cukr nádherně provoní a můžete ho i průběžně doplňovat.

Další možností je dát do sklenice s cukrem vanilku vyškrabanou (vnitřek z podélně rozříznutého lusku) - i tímto způsobem cukr natáhne jemné vanilkové aroma a pak už můžete sladit dezerty.

Vanilka lusk

Připravte si také

Domácí vanilkový extrakt (vhodný na vaření i pečení)

Vanilkové lusky podélně nakrájíte, vložíte do vymyté lahve, zalijete vodkou a zašpuntujete. Necháte 8 týdnů na chladném místě zrát a jednou týdně protřepete.
Až začnete používat, vždy dolijete dalším alkoholem, čímž získáte bezednou láhev.
Trvanlivost závisí jen na trvanlivosti použitého alkoholu (vanilka je v něm zakonzervovaná).


HŘEBÍČEK - koření do kompotů a svařeného vína

Kompot, punč, svařené víno a vánoční čaje si bez intenzivní ovocně ostré, peprné chuti hřebíčku neumíme představit. Přesto existuje mnoho chutných kreací s hřebíčkem, které u nás nejsou tak známé. Kdo vaří arabskou kuchyni, měl by mít hřebíček určitě doma. Hřebíček zastrčený do cibule je často vařen v polévce nebo s rýží. Kromě toho je hřebíček důležitou součástí prášku pěti koření a např. aromatické garamské směsi koření Masala od Sonnentoru.

Tipy pro vánoční zdobení, vůni i zdraví

Z jablíčka ozdobeného zapíchaným hřebíčky si vytvoříte krásný a voňavý svícen na vánoční stůl. Stačí do vrchní části vyříznout otvor v průměru silnější dortové svíčky (nebo svíčky na stromeček), do ozdobeného jablíčka ji zasadit (k upevnění vám postačí kapka vosku), ovázat hezkou stužkou a máte hotovo.

Podobně vyrobíte i závěsnou ozdobu z pomeranče. Velkou jehlou protáhnete skrz pomeranč stužku, dole zajistíte pořádným uzlíkem a mašličkou. Pak už jen do pomeranče zapícháte hřebíčky dle vlastní fantazie a přivážete např. na lustr nebo jiné vhodné místo. Kombinace pomeranče a hřebíčku vám krásně provoní celý prostor.

Hřebíček vám poslouží i prakticky. Vytvoříte z něj snadno

Bezedný repelent (proti komárům a klíšťatům)

Do vhodné nádobky (ideálně 100 ml skleněné lahvičky s rozstřikovačem) nasypte celý hřebíček (cca 10g) a zalijte vodkou. Nechte 2 týdny odstát. Průběžně protřepávejte a dle potřeby dolévejte.

Tinktura proti bolesti zubů se vyrábí velmi podobně, jen dáte cca 10 hřebíčků + polovinu skořicové tyčinky do 100 ml alpy nebo lihu. Opět necháte 2 týdny louhovat a pak potíráte okolí bolestivého zubu (dáseň) nebo si můžete zředěnou tinkturou vyplachovat ústa.

Pokud tinkturu nemáte, můžete hřebíček i rozžvýkat, ale pozor, ať vám neuvízne v mezizubním prostoru a nezpůsobí ještě větší problémy (vlastní bolestivá zkušenost ;-) Raději si ho předem rozdrťte.


SKOŘICE - nechte probudit své vzpomínky na dětství

Skořice je něco pro mlsouny. Zemito-dřevitá chuť se hodí k mléčné rýži, kompotu a koláči. Velmi dobře harmonizuje také se všemi druhy sušeného ovoce. V tomto smyslu je velmi vhodný sladký pokrm Cous-cous se sušeným ovocem, jablky, skořicí a citronovou šťávou. Ale také babiččiny meruňkové knedlíky jsou se skořicí neodolatelné. Špetka hnědého prášku navoní čokoládové nápoje a kávu.
Pokud skořici milujete a hledáte směsi, které ji obsahují, můžete ochutnat např. Habešino koření-Berber, Šántina Tandoori Masala, Perníkové koření, Aladinovo koření do kávy, Chilli con Carne dona Rodrigueze, Koření na rýži mistra Wonga a spoustu dalších.

Skořice podporuje trávení, odstraňuje nepříjemný pach z úst a má i zahřívací schopnosti. Pokud trpíte špatným prokrvováním končetin přistrouhejte si vždy skořici do čaje.

Tip jak z kuchyně vyprovodit mravence

Nasypte na kousky nasekanou skořici na místa, kudy mravenci vnikají do místnosti. Je velmi pravděpodobné, že si to díky skořici rozmyslí a půjdou jinam.


Medvědí česnek Sonnentor

MEDVĚDÍ ČESNEK - životabudič

Ať už pesto, polévka nebo pomazánka - česnek medvědí je všude. Aroma připomíná česnek, je ale jemnější a slabší a má v sobě stopy pažitky. S česnekem medvědím můžete zjemnit zeleninové a bramborové pokrmy a saláty, které tak rychle dostanou svěží jarní chuť. Rizoto a tvarohové pomazánky nepotřebují víc než sůl a prostě česnek medvědí.

Medvědí česnek je také součástí některých kořeněných směsí např. Dobrá nálada, Vše v zeleném, Svěží koření a 12-ti bylinná sůl.

Přidávejte ho spíše ke konci vaření.

Určitě zkuste čerstvé listy medvědího česneku (seženete v sezóně na trzích) spařené jen tak na másle. Získáte výbornou přílohu třeba ke grilovanému masu. Přidejte vařené brambory a ňamka je hotová.


PEPŘ - víc než jenom kýchací prášek

Sušená, neloupaná zrníčka semínek pepře mají jemnou ovocnou vůni a intenzivní, ostrou pronikavou chuť. Ovoce se sklízí těsně před jeho úplným dozráním a poté se suší.

Černý pepř je mnohostranně využitelný a používá se celý, drcený nebo čerstvě mletý. Zjemňuje a zostřuje pikantní stejně jako sladké pokrmy: saláty, dresingy, čerstvé těstoviny, maso, ryby a perník naléhavě potřebují něco z jeho ostrosti. Seznam by mohl být ještě dlouze doplňován, neboť neexistuje téměř nic, k čemu by se pepř nehodil.

Kromě černého pepře seženete i další varianty - např. bílý, barevný, zelený nebo růžový.

Tip jak nejlépe zacházet s pepřem

Namelte nebo rozdrťte ho těsně před použitím a přidejte až ke konci vaření. Jeho aroma je velmi prchavé.

Jednoduché jídlo překvapí svou chutí - hovězí na pepři

Nebudete věřit, jak  výborné může být jídlo, které ochutíte jen solí a pepřem. Základem je hovězí loupaná plec (cca 3/4 kg). Tenhle kousek masa vám skvěle nahradí i pravou svíčkovou. Špalíček masa odblaníte a samozřejmě omyjete, osušíte a posolíte.
Ve větším kastrole, který může přijít do trouby rozpustíte kousek rozkrájeného špeku, přidáte 1/8 másla + 1 velkou na plátky nakrájenou cibuli. Vše krátce osmahnete a přidáte 10 celých pepřů.
Pak vložíte osolené maso a vše zalijete vodou tak, aby bylo maso potopené.
Dál už jen dusíte pod pokličkou v troubě, občas obrátíte nebo podlijete vodou, až do změknutí.
Měkké maso nakrájíte na tenké plátky - jako příloha se hodí vařené brambory a tatarská omáčka + zeleninový salát nebo sladkokyselé okurky.
Odlehčenou verzi tatarské omáčky najdete v článku ZDRAVÉ SVAČINY.


KURKUMA - žlutá plná síly s velkou chutí

Charakteristická zlatožlutá barva je známá těm, kteří se ji po vaření zoufaleKurkuma Sonnentor pokoušeli odstranit z prstů a desky na vaření. Pokrmy obsahující kurkumu nejsou jenom krásné na pohled, ale také naplněné dřevito-květinovou vůní. Kurkuma patří do curry směsí a skvěle se hodí do rýžových pokrmů, omáček a čočky. 

Zemité koření se výborně hodí také k lilku, špenátu, kuřeti a rybám. Při příštím marokánském večeru nesmí chybět.
A které směsi ji obsahují? Např. Sluneční polibek, Anděl strážný, Šántina Tandoori Masala, Grilovací sůl s kořením, Koření na tofu paní Yoko a také již zmiňované Curry - sladké i ostré.

Tip jak z kurkumy získat víc

Pro získání intenzivnějšího aroma se před přidáním ostatních přísad doporučuje zahřát koření v rostlinném oleji nebo másle a nechat krátce zpěnit.

Dokonce i na pigmentové skvrny?

V knize Děláme si to doma sami je kurkuma uváděna jako první pomoc proti pigmentovým skrvnám. Prý stačí smíchat kurkumu s čerstvou smetanou, aplikovat rovnoměrně na postižené oblasti kůže a nechat 10 - 15 min. působit. Po 15 minutách určitě důkladně omyjte studenou vodou, ať nejste žlutí. Proceduru opakujte podle potřeby.

Každopádně kurkuma pomáhá při trávení, je doporučovaná při nemocech žaludku a žlučníku, a je také velmi prospěšná diabetikům. Má příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu.


BADYÁN - krása a kořeněná chuť v jednom

Se svými osmicípými, hvězdicovitými plody je badyán bezesporu nejhezčím kořením na trhu. A ještě k tomu dobře chutná. Sladké aroma, které se blíží fenyklovému, ale je o trochu ostřejší, se dobře hodí do sladkého pečiva a do kompotu. V čínské kuchyni se s badyánem a sojovou omáčkou připravují polévky, dušené kuře, vepřové maso a kachna. Také ve Vietnamu rádi používají badyán při přípravě svých pokrmů, např. hovězí polévky (pho). Badyán je ovšem koření, které můžete použít mnohem rozmanitěji, než se může zdát - stačí trocha odvahy k experimentování a příklad z Východu.

Tip: badyán můžete dlouho vařit. Při přípravě kuřete vložte badyán dovnitř, aby dodal masu krásné aroma.

A opět zdobíme :-)

Hvězdičky badyánu stačí jen tak položit na světlý vánoční ubrus nebo se krásně vyjímají na širší bílé stužce, protkané stříbrnými nitkami. Na tu je snadno přilepíte malými čtverečky oboustranné lepenky. Na konec stužky připevníte háčkem nějakou vhodnou vánoční ozdobu (ideálně v podobě větší stříbrné hvězdy) a zavěsíte do okna.

Teplý jablečný nápoj s badyánem

1 celou skořici a 3 hvězdičky badyánu zalijte horkou vodou a ještě krátce povařte. Pak přidejte 300 ml čerstvě vylisované šťávy z jablek (pokud nemáte odšťavňovač, můžete použít i 100% jablečný džus). Nechte již jen prohřát (nevařte!) Do hrnečků vymačkejte citronovou šťávu (dle chuti) a přelijte připraveným horkým nápojem (vyjde cca na 3 hrnečky). Oslaďte medem. V chladných dnech vás tento nápoj krásně zahřeje.


Všechny uvedené druhy koření + mnoho dalších koupíte v dobré kvalitě např. tady.

Koření v bio kvalitě


Čtěte také:


Zdroj:

AZ RODINA.cz - informační portál (nejen) pro rodiče, www.azrodina.cz

21.10.2015

Použité zdroje: Sonnentor,  Bioabecedář Hanky Zemanové a Děláme si to doma sami Aleny Thomas 

Fast_sencor_250x250_prosinec2016
250x250_azrodina_leto__9_

Mylord Premium „Sea frozen“ záruka kvality

Pokud si chcete dopřát kvalitní rybí maso bez přidané vody a aditiv, sáhněte po rybách, které jsou zamrazené ihned po vylovení přímo na moři.

LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ

Kulinářský ateliér Ola Kala v Praze tvrdí, že láska prochází kuchyní. Říká také, že trend domácího kulinářství u nás stále stoupá. Řada lidí přistupuje k přípravě pokrmů nikoli jako k povinnosti, ale jako možnosti společného zážitku s přáteli nebo rodinou. Novinkou letošního roku je například úzká spolupráce s francouzským someliérem a gastronomickým ambassadorem Cédricem Picotem, který mimo jiné obsluhoval Václava Havla během jeho večeře v Elysejském paláci, kde se staral o vína a gastronomickou etiketu. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí sleduje vše co se v gastronomii děje, další sérií tří lehkých a rychlých receptů připravila, ve spolupráci s Vendy a desetibojařem Jirkou Sýkorou, právě v tomto kulinářském studiu, plném nápadů a moderního přístupu k tradiční kuchyni. Tentokráte se připravovaly kuřecí jogurtové špízy, špagety s kuřecím masem na kari a jogurtu nebo lehký těstovinový salát s tuňákem.

Letní vaření plné pohody a slunce & Vaříme s Vendy a Jirkou

Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, známou blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky. Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití Kysané smetany z Valašska, buchet na víkend či svačinky - perníku s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z Kysané smetany z Valašska. Všechny recepty se Jirkovi a Vendy podařily na výbornou. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem inspiraci pro rychlé a chutné letní vaření a pečení.

Jak zajistit zdravé jídlo pro sebe i své děti? Část si můžete vypěstovat sami

Je jedno, jestli máte jen balkon nebo terasu anebo jestli disponujete i malou zahrádkou. Na všech místech se dá snadno pěstovat základní zelenina, kterou používáme k vaření nejvíce. Tedy hlavně mrkev, ředkvičky, cukety, okurky, dýně hokkaido, pak třeba i kedlubny, hrášek, nějaká cibule, bylinky anebo i saláty. A na zahradě také brambory.

Jak se pěstuje BIO mrkvička do příkrmů HiPP

Přijměte pozvání na farmu pana Hippa, ředitele stejnojmenné rodinné firmy, která si zakládá na tom, aby vaše děti papaly jen to nejlepší. A co může být lepší, než BIO zelenina a ovoce bez hnojiv a chemických postřiků? Pronikněte do tajů opravdového BIO zemědělství a zjistěte, že na každé lžičce u malých jedlíků opravdu záleží. HiPP je víc než BIO!

VYZNEJTE SE V NEJZNÁMĚJŠÍCH ZNAČKÁCH KVALITY

Název výrobku, výživové údaje, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, alergeny – tohle všechno mimo jiné najdete na obalech potravin. Některé z nich se ale navíc mohou pyšnit tzv. značkami kvality. Logy, která symbolizují, že si výrobek zaslouží ocenění za svou kvalitu nebo výjimečnost. Pokud tedy preferujete poctivé a výživné produkty, značky kvality vám v mnohém ulehčí nákup. Jenže pozor – každá z nich zaručuje různé přednosti. Abyste se v těchto logách vyznali, přinášíme vám jejich stručný a přehledný manuál.

VÍTE, JAK SI VYBRAT TA NEJLEPŠÍ VEJCE?

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Tušili jste ale třeba, že nám vejce pomáhají chránit zrak?

VÍTE, JAK SI VYBRAT KVALITNÍ CHLÉB?

Není nad to, když jíme něco, co nám opravdu chutná, a zároveň to dělá dobře našemu organismu. Ideální kombinace. Do této skupiny potravin patří i náš oblíbený a tradiční chléb.

Podzim v kuchyni: jak zpracovat houby, ovoce a bylinky?

Léto pomalu končí, vy máte ve sklepě plno čerstvého ovoce a přemýšlíte, jak jej uskladnit na zimu? Podívejte se na naše tipy, jak v kuchyni zpracovat všechny skvělé letní ingredience a užívat si dobrého jídla také v chladnějším období.

DOMÁCÍ LIMONÁDA - JEDNODUCHÝ RECEPT

Domácí limonáda je aktuálním hitem v mnoha restauracích, tak proč si ji jednoduše nepřipravit i doma? Krásně vypadá, výborně chutná a je zdravá. Pokud si ji navíc připravíte do větší nádoby na limonádu, je to praktické pro váš čas i dodržování pitého režimu celé rodiny. Skvěle se hodí také pokud čekáte větší společnost.

JAK PŘIPRAVIT VÝBORNÉ SUSHI? NAUČÍTE SE TO V GOURMET ACADEMY.

Sushi je moje srdeční záležitost, od chvíle kdy, jsem ho poprvé ochutnala, jsem se do něj zamilovala a mohla bych ho jíst snad každý den. Učit se ho od samotného Marka Hory z restaurace Yamato pro mě byl skvělý zážitek.

KURZ VAŘENÍ V GOURMET ACADEMY SE ZDEŇKEM POHLREICHEM A DALŠÍMI KUCHAŘSKÝMI MISTRY MŮŽETE ABSOLVOVAT, I KDYŽ JSTE ÚPLNÍ ZAČÁTEČNÍCI

Možná jste nevěděli, že v Praze existuje již téměř rok možnost absolvovat kurzy vaření s nejlepšími odborníky - GOURMET ACADEMY. Pod názvem Le Petit Chef Academy tu pořádají i skvělé kurzy vaření pro děti a teenagery. Výjimečnost kurzů spočívá v tom, že probíhají ve velmi příjemném, až domácím prostředí a zúčastnit se jich může opravdu každý. Je jedno, jestli jste profesionál, zkušená kuchařka nebo úplný začátečník. Nikdo se tu necítí špatně a každý odchází s novými zkušenostmi, inspirací i dobrým pocitem z vlastnoručně připraveného jídla, které není složité na přípravu a skvěle vypadá i chutná. Víc vám prozradí manažerka projektu Martina Muldoon.

VÝBORNÝ KURZ PEČENÍ PRO CUKRÁŘKY I ÚPLNÉ LAIKY. VYZKOUŠELI JSME ZA VÁS KURZ GOURMET ACADEMY S EDITOU PAULUSOVOU!

Pokud se chcete zdokonalit v pečení sladkostí a vyzkoušet si vlastnoručně skvělé recepty pod vedením zkušené profesionálky, určitě neváhejte. Kurz probíhá v příjemném až rodinném prostředí v centru Prahy a je vhodný skutečně pro každého.

KOHO SE TÝKÁ ZÁKAZ KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH

Protikuřácký zákon, který v polovině června schválila vláda, se dotkne nejen provozovatelů restaurací, ale také klubů, barů kaváren či vináren. Pokud zákon schválí parlament, bude muset víc než třetina podniků v Praze a Brně vykázat kuřáky mimo své prostory. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil restaurační průvodce Zomato.

KDE SE DOBŘE A LEVNĚ NAJÍST?

Nejlevnější oběd pořídíte na Praze 4, nejlevnější večeři na Praze 10. V brněnských restauracích ušetříte za večeři pro dva proti Praze i několik tisíc korun.

STYLOVÉ POHOŠTĚNÍ PRO DĚTI - VYUŽIJTE CUP CAKES KIT!

Vysvědčení, narozeniny, svátek… To jsou dny, které vyžadují pořádnou oslavu s delikátním občerstvením. Buďte originální s Cup Cakes Kit a vytvořte svým dětem pohoštění s jejich oblíbenými kreslenými hrdiny.

Melouny Bouquet - Vychutnejte si šťavnaté melouny bez pecek

Melouny neodmyslitelně patří k létu a piknikům. Jsou zdravé, šťavnaté, osvěžující a rychle zaženou žízeň i ve velkých vedrech. Jejich jediná vada na kráse jsou černá, těžko rozkousatelná semínka. Tedy bývala. Melouny Bouquet ze Španělska chutnají pokaždé skvěle, a to hlavně díky tomu, že jsou bez pecek, a vy si tak můžete vychutnat jejich plnou chuť.

RYCHLÉ ZDRAVÉ JÍDLO

Nemáte moc času na vaření a potřebujete rychle vykouzlit teplé jídlo nebo sladký moučník? Nechcete své nejbližší krmit konzervami, hranolkami, sladkostmi plnými bílé mouky i éček a jinými ne zrovna zdravými variantami "rychlovek"? Skvělou možností rychlého a zdravého jídla jsou RYCHLÉ PÁNVE A DEZERTY BIOLINIE.

SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ NAŠICH DĚTÍ JE JEN NA NÁS!

V západních zemích i u nás se stále zvyšuje oblíbenost zdravých kvalitních potravin a bio potravin. Je to jasná reakce rozumných spotřebitelů na nekvalitní potraviny s mnoha chemickými látkami, pesticidy a alergeny.

KRMENÍ LAHVIČKOU - AVENT

Kojení znamená pro vaše miminko nejlepší začátek života. V případech, kdy není kojení z určitých důvodů možné, přichází na řadu antikolikový dudlík AVENT.