VÝBORNÝ KURZ PEČENÍ PRO CUKRÁŘKY I ÚPLNÉ LAIKY. VYZKOUŠELI JSME ZA VÁS KURZ GOURMET ACADEMY S EDITOU PAULUSOVOU!
Pokud se chcete zdokonalit v pečení sladkostí a vyzkoušet si vlastnoručně skvělé recepty pod vedením zkušené profesionálky, určitě neváhejte. Kurz probíhá v příjemném až rodinném prostředí v centru Prahy a je vhodný skutečně pro každého.

Nemusíte dopředu nic umět ani si s sebou cokoliv nosit
Když jsem dostala příležitost zúčastnit se kurzu „Zákusky s Editou" byla jsem nadšená. Později ale mou počáteční euforii vystřídaly drobné obavy. Budu stačit nasazenému tempu? Nebudu tam "za blbečka"? V pečení sice nejsem úplný začátečník, ale s odpalovaným těstem, kterému byl kurz věnován, jsem neměla žádné zkušenosti.
Hned při vstupu do Gourmet academy jsem byla mile překvapena. Čekala jsem velkou učebnu s několika oddělenými pulty pro každého účastníka, ale kurz probíhá v menší příjemné místnosti s ostrůvkem uprostřed a pracovní plochou pro každou budoucí cukrářku :-) Připravena je i zástěra a vytištěné recepty, včetně místa na poznámky. Nechybí ani tužka.
Příjemnou třešinkou na dortu bylo drobné občerstvení, víno a voda v průběhu celého kurzu.
Žádný stres ani nepříjemné pocity
Kurz od začátku probíhal ve skvělé atmosféře. Edita je velmi milá. Zatímco jsme si připravovaly věci, trpělivě vysvětlovala co, proč a jak budeme dělat. Každá z nás si všechno skutečně vlastnoručně vyzkoušela. Opravdu nehrozilo, že by někdo něco nestíhal, postupovaly jsme společně, tempem, které bylo naprosto vyhovující.
Vše výborně promyšlené
Některé krémy potřebovaly 24 hodin uležet, ale ani o jejich přípravu jsme nebyly ochuzeny. Edita je pro nás sice měla nachystané, abychom s nimi mohly hned pracovat, ale také jsme si je samy vytvořily, abychom věděly jak na to. Vlastní verzi jsme si pak odnesly domů.
Odcházíte mnohem chytřejší ;-)
V průběhu kurzu jsme se dozvěděly spoustu zajímavostí a fíglů, které vycházely z Editiny bohaté praxe. Např. co dělat, když se vám podaří věnečky z odpalovaného těsta nechat v troubě příliš dlouho a jsou moc vysušené (tvrdé). Stačí dobře namočit utěrku, která nebyla vypraná s aviváži, pořádně ji vyždímat a na 2-3 min. ji na upečené věnečky položit. Zákusky se tímto jednoduchým trikem stanou opět krásně vláčné. Tyhle praktické rady, kterými Edita nešetřila, považuji za nejcennější.
Nejnamáhavější práci za vás dělá špičkový robot
Pracovaly jsme s kuchyňskými roboty Kitchen Aid, které mají nejen dokonalý design, ale pracovat s nimi je prostě radost. Přípravu těst a krémů neuvěřitelně usnadnily. Pokud oceňujete krásu a kvalitu, u které se můžete spolehnout, že se vám po pár použitích nerozláme (bohužel vlastní zkušenost s robotem jiné značky), Kitchen Aid je určitě dobrá volba.
Odnesete si ochutnávku a nově nabyté zkušenosti máte černé na bílém
Nakonec si každá z nás odnesla svou krabici kuliček, eklerek a věnečků, které jsme si samy upekly, naplnily a nazdobily. Vyvrcholením potom bylo předávání certifikátů o absolvování kurzu.
Mé počáteční obavy byly naprosto zbytečné, po celou dobu kurzu se nestalo, že bych nevěděla co dělat. Edita se nám neustále věnovala, všechno dělala s námi.
Naučíte se péct poctivě
Výborné je i to, že velmi dbá na kvalitu používaných surovin. Zapomeňte na různé náhražky, ztužovače, nekvalitní tuky,pseudočokolády a další ....Zákusků z takových ingrediencí je bohužel v českých cukrárnách stále plno. Vámi upečené věnečky budou jiné, poctivé - lahodný pudingový krém zjemněný pravou šlehačkou se doslova rozplývá na jazyku!
Tenhle kurz tedy rozhodně doporučuji všem, kteří rádi pečou, ať už jen občas doma nebo se tomu věnují víc. Odnesla jsem si nejen certifikát ale i skvělou zkušenost a spoustu zajímavých rad od samotné šéfcukrářky Café Savoy.
Bližší informace ke kurzům najdete na: http://www.gourmetacademy.cz/
Alžběta Konopíková, www.azrodina.cz
25.2.2016
Příště se můžete těšit na zkušenosti z kurzu věnovaného thajské kuchyni!