SKVĚLÝ RYCHLÝ MOUČNÍK PRO NEČEKANOU NÁVŠTĚVU VÁS NAUČÍ MARKÉTA PAVLEJE V GOURMET ACADEMY
Taky máte svých pár oblíbených moučníků, které jedete pořád dokola a chtěli byste zase překvapit něčím novým? Hledáte něco osvědčeného, co nedá moc práce, ale výsledek bude tak úžasný, že se po něm okamžitě zapráší? Přesně takový moučník jsem se naučila na Kurzu jarního pečení s Markétou Pavleje (v rámci Gourmet Academy). Galleta má navíc tu výhodu, že je velmi variabilní, takže při jednom pečení, uspokojíte i rozdílné chutě členů rodiny a hostů.

Když jsem šla do kurzu s Markétou, už jsem oproti prvnímu kurzu věděla, co od Gourmet academy mohu čekat - domácí prostředí, skvělá atmosféra a úžasný přístup jsou tam samozřejmostí, proto jsem si ho tentokrát šla bez jakýchkoli obav zkrátka „jen" užít.
Celý kurz bych mohla shrnout do tří slov „zdravě, snadno, skvěle". Markéta je zkušená kuchařka, která se snaží vařit z „čistých" základních surovin v té nejlepší kvalitě. Ukázala nám, že pečení není jen o těžkých šlehačkových krémech a nekonečných hodinách strávených v kuchyni. Že to celé jde i snadno, zdravě a neotřele.
Než se dostaneme ke galletě určitě chci zmínit i první chod a to byl domácí chléb. Musím upřímně přiznat, že jsem lepší snad nikdy neměla. Synonymy pečení domácího chleba pro mě vždy byla slova pracné, složité a zdlouhavé. Markéta mě ale rychle vyvedla z omylu. Nejen, že byl chleba chuťově úžasný, ale příprava byla neuvěřitelně rychlá, bez zdlouhavého hnětení. Navíc přidáním slunečnicových nebo dýňových semínek, vlašských ořechů, sušených rajčat nebo oliv si můžete při každém pečení udělat tak trochu jiný chléb. Pak už stačila jen chvilka šlehání v robotu Kitchen Aid, nalít do formy a bylo hotovo.
Jak již bylo řečeno na začátku, ze sladkých chodů jednoznačně vedla Galleta - rustikální francouzský koláč. Obsahuje pouhou lžíci cukru a přesto je neskutečně dobrý. Navíc je velmi variabilní - můžete si na něj dát v podstatě všechno, co najdete doma, ideálně podle toho co právě roste - jablka, broskve, třešně, reveň a vrcholem je podzimní varianta se švestkami a zredukovaným portským vínem.
Doma jsem později vyzkoušela i verzi s nugátem a banánem a opět velká ňamka.
Tenhle moučník je především nesmírně jednoduchý, takže ideální i pokud pečete třeba s dětmi. Jeho velkou výhodou je navíc to, že těsto můžete mít připravené v mrazáku a vytáhnout ho kdykoli vás překvapí nečekaná návštěva :-)
Kurz s Markétou mi dal zase nový pohled na pečení, naučila jsem se víc používat celozrnné mouky a různá semínka. Získala jsem tipy na moučníky, kvůli kterým není třeba strávit půl dne v kuchyni, a rozhodně zachutnají všem.
Více informací o kurzech najdete na:
Alžběta Konopíková, www.azrodina.cz
23.3.2016