KURZ VAŘENÍ V GOURMET ACADEMY SE ZDEŇKEM POHLREICHEM A DALŠÍMI KUCHAŘSKÝMI MISTRY MŮŽETE ABSOLVOVAT, I KDYŽ JSTE ÚPLNÍ ZAČÁTEČNÍCI
Možná jste nevěděli, že v Praze existuje již téměř rok možnost absolvovat kurzy vaření s nejlepšími odborníky - GOURMET ACADEMY. Pod názvem Le Petit Chef Academy tu pořádají i skvělé kurzy vaření pro děti a teenagery. Výjimečnost kurzů spočívá v tom, že probíhají ve velmi příjemném, až domácím prostředí a zúčastnit se jich může opravdu každý. Je jedno, jestli jste profesionál, zkušená kuchařka nebo úplný začátečník. Nikdo se tu necítí špatně a každý odchází s novými zkušenostmi, inspirací i dobrým pocitem z vlastnoručně připraveného jídla, které není složité na přípravu a skvěle vypadá i chutná. Víc vám prozradí manažerka projektu Martina Muldoon.

Gourmet Academy je neobvyklá škola vaření ... V čem je neobvyklá?
Jak říká sám Zdeněk Pohlreich v našem krátkém klipu o Gourmet Academy & Le Petit chef: "... sice nemáme 300 plotýnek, ale vaří se u nás jako doma s přáteli - ve skvěle vybavené kuchyni, u jednoho ostrůvku, na všechny jsme hodní ... " Kurzisté mají přímý kontakt s lektorem a to vzhledem k omezené kapacitě účastníků na 8 lidí. Naučí se nová menu, nové vychytávky, zdokonalí se nebo si jen tak užívají odpoledne či večer v příjemné společnosti lidí se stejným zájmem ve společném jmenovateli - kvalitní jídlo & pití. Já to vidím tak, že v Gourmet Academy dokážeme poskytnout opravdový gastronomický zážitek, v inspirativním, komorním a domácím prostředí profesionálně vybavené kuchyně, pod taktovkou skutečných profesionálů. Proto neobvyklá škola vaření.
Jaká byla Vaše cesta k vedení Gourmet Academy?
Dlouhá a zajímavá. Vystudovala jsem Mezinárodní marketing & business ve Švédsku. Jsem marketérka. Od mezinárodních kongresů v Congress Centru v Goteborgu, přes Volvo, diamaty & perly u Lia Halada, luxusní francouzské oblečení vedla má cesta až do Gourmet Academy pod hlavičkou společnosti Potten&Pannen - Staněk. U všech mých profesí mě vždy a všude provázela láska k jídlu a má radost z vaření & pečení doma pro rodinu a přátele. Všichni mě neustále pobízeli k vlastní kavárně, restauraci či k vydání kuchařky ... Majitel společnosti Potten&Pannen - Staněk, Pavel Staněk, tuto mou vášeň viděl a nechal ji spojit s mou profesí a touhou budovat něco zcela nového. Když jsem při otevření concept Storu Kitchen Aid pronesla, že tady v kuchyni by byla skvělá škola vaření, dal mi spolu s Milošem Staňkem plnou důvěru vybudovat a vést Gourmet Academy a Le Petit Chef Academy. Budování Gourmet Academy a její vedení je pro mě vlastně "značka ideál" a práce snů.
Přímou konkurenci přece jenom máte již v dobře etablovaných školách vaření, jak to cítíte?
Je dobré mít konkurenci. Každá škola vaření je jiná a nabízí různé prostředí, produkty, kurzy, lektory, menu ... Lidé si vybírají podle toho, co v dané chvíli potřebují, na co mají náladu. Také já, i když mám oblíbené kavárny, restaurace, obchody či destinace, ráda vyzkouším něco nového. Nebo najdu to, co jsem nenašla tam, kde to mám ráda. Ve finále se vždy s radostí vracím všude tam, kde je mi dobře. Jelikož jsme na trhu opravdu krátce, vlastně ani ne rok, tak jen pevně věřím v to, že budeme patřit mezi ty nejlepší a nejoblíbenější školy vaření u nás. Že k nám lidé rádi zavítají a budou se k nám rádi vracet. Což se vlastně již děje a nesmírně mě to těší.
Takže se o své kurzisty nebojíte?
Když naši lektoři budou nadále špičkoví a budou svou práci odvádět na nejvyšší úrovni, když my jako Akademie budeme poskytovat skvělé zázemí našim lektorům a kurzistům, tak pevně věřím, že i když půjdou jinam, tak se určitě vrátí - pokud byli u nás spokojeni.
V Gourmet Academy vaří ti nejlepší z nejlepších a kdo vaří u Vás doma v kuchyni?
Vařím já a vařím moc ráda. Miluju, když mám dům plný lidí. Postávají u mého kuchyňského ostrůvku a nakukují mi pod pokličku, popíjejí vínko a pak všichni usedneme k jednomu stolu. Teď už vaří i obě mé dcery. Od malička jsou se mnou v kuchyni a jsou opravdu moc šikovné. Moje maminka, ačkoliv byla vedoucí studené kuchyně, mě do kuchyně moc nepouštěla. Chytala se za hlavu, když jednou vešla u nás do kuchyně a mouka byla doslova a do písmene všude. Holky byly malé, stály na stoličkách, sotva dosáhly na linku, bambulku z těsta si přilepily na nosík, jednu jsem dostala i já. Byla to děsná legrace. Miluju, když to doma voní a všude cinká smích. Můj muž nevaří vůbec, vlastně od té doby co jsem ho pozvala ke mně domů na večeři, poprvé před 20 lety, se mě už nepustil (smích). A ani se mě nepustí, teď mu totiž vyvařujeme všechny tři.
Je vidět, že máte ráda svoje děti. Máte zde i kurzy vaření pro děti? Jak často probíhají?
Pod hlavičkou Le Petit Chef Academy nabízíme nevšední kurzy vaření pro děti od 9 let a zvlášť pro teenagery. Zábavnou formou se seznámí se základy zdravé výživy, naučí se uvařit i naservírovat jednoduché tříchodové menu, zvládnou jednoduchý foodstyling ... Vaří se pod vedením zkušeného šéfkuchaře, podle nápaditých a přitom nenáročných receptů, které doma poté sami hravě zvládnou. Samozřejmě výhradně z kvalitních čerstvých surovin. Není divu, že Le Petit Chef Academy baví kluky i holky.
Všimla jsem si, že se v Gourmet Academy v době kurzů dost často pohybujete ...
Ano, vlastně jsem na všech kurzech. Někdy dokonce i vařím, když zůstane nevyplněné místečko. Ráda se přiučím či zdokonalím, ráda poznávám naše lektory přímo v akci a naslouchám kurzistům, co se jim líbí a co bychom mohli vylepšit. Například si přáli kurz vietnamské kuchyně nebo raw food. Obojí již máme v nabídce. Chodí k nám moc příjemní a zajímaví lidé. A zase jsme u toho, společný jmenovatel je láska k jídlu. Kolikrát se přistihnu, jak večer jedu domů z kurzu, řídím a jen tak se pro sebe usmívám ... unavená, ale zaručeně spokojená.
Podrobnosti ke kurzům najdete na: www.gourmetacademy.cz
Nebo také:
PR, 24.3.2016