DOMÁCÍ LIMONÁDA - JEDNODUCHÝ RECEPT
Domácí limonáda je aktuálním hitem v mnoha restauracích, tak proč si ji jednoduše nepřipravit i doma? Krásně vypadá, výborně chutná a je zdravá. Pokud si ji navíc připravíte do větší nádoby na limonádu, je to praktické pro váš čas i dodržování pitého režimu celé rodiny. Skvěle se hodí také pokud čekáte větší společnost.

Nám učaroval skleněný soudek s kohoutkem KILNER, který koupíte v prodejnách Potten & Panen Staněk nebo na webu www.vasekuchyne.cz.
Můžete jej velmi snadno naplnit i umýt, má lehce ovladatelný kohoutek a krásný retrodesign. Koupíte k němu i praktické skleničky s víčky. Britská značka na uchovávání potravin Kilner vůbec nabízí velké množství skvělých věcí do kuchyně, kterými můžete potěšit sebe i někoho jiného. Výborně se hodí jako originální dárek.
Jak tedy na přípravu domácí limonády?
Zvlášť pokud ji chystáte pro děti, bude se vám hodit kvalitní ovocný sirup. Naším tipem je domácí nevařený sirup z černého rybízu. Jeho příprava není nijak složitá a díky postupu si uchová i maximum vitamínů. Můžete ale samozřejmě použít také nějaký koupený.
DOMÁCÍ SIRUP Z ČERNÉHO RYBÍZU
Opereme a necháme okapat 2,5 kg černého rybízu. Poté bobulky bez stopek dáme do kameninové nádoby, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a zalijeme 2 litry vařící vody. Necháme 24 hodin louhovat, pak přecedíme - nemačkáme. Na 1 litr šťávy přidáme 1 kilogram cukru.
Po rozpuštění cukru (za občasného míchání) nalijeme do ½ litrových lahví, zazátkujeme a převážeme celofánem. Uožíme do chladu. Použít můžete opět i krásnou láhev KILNER (viz foto). Načatý sirup brzo spotřebujeme nebo ho uchováváme v lednici.
SUROVINY PRO PŘÍPRAVU DOMÁCÍ LIMONÁDY
1) Pokud nechcete mít limonádu sladkou, postačí vám:
- voda
- led
- citron nebo limeta
- čerstvá meduňka nebo máta (případně oboje)
2) Pro sladší verzi přidáte
- ovocný sirup
- ovocný džus (ideálně 100% ovocná šťáva)
- sezónní čerstvé (případně mražené nebo kompotované) ovoce

1)
Do připravené nádoby vhodíme kolečka chemicky neošetřeného citronu nebo limety, případě můžete citrusy i zbavit kůry. Zalijeme vychlazenou vodou.
2)
Přidáme pokrájené (v případě menších plodů celé) ovoce. Použít je možné skutečně cokoliv, co vám chutná: jahody, maliny, borůvky, ostružiny, meloun, jablka atd. Nalijeme podle chuti sirup, přidáme ovocný džus. Vše dobře promícháme.
U obou variant pokud je voda příliš teplá, přidáme led. Nakonec vložíme několik snítek omyté čerstvé máty nebo meduňky a nádobu dobře uzavřeme.
Při stáčení nápoje do sklenic kohoutkem, je nutné víko lahve pootevřít, aby nezvnikl v lahvi podtlak a limonáda mohla volně vytékat.
Vrchní otvor je dostatečně velký, takže kousky ovoce bez problémů do sklenic přidáte naběračkou.
Limonádu si můžete připravit i v zimním období. V případě nedostatku čerstvého ovoce ho snadno nahradíte zmrzlým nebo kompotovaným. V zimě koupíte i čerstvé bylinky nebo si můžete lístky máty či meduňky v létě zamrazit do kostiček ledu.
PR, 13.9.2016