Podzim v kuchyni: jak zpracovat houby, ovoce a bylinky?
Léto pomalu končí, vy máte ve sklepě plno čerstvého ovoce a přemýšlíte, jak jej uskladnit na zimu? Podívejte se na naše tipy, jak v kuchyni zpracovat všechny skvělé letní ingredience a užívat si dobrého jídla také v chladnějším období.

Zavařování
Zavařování je jednou z nejoblíbenějších metod, jak uskladnit ovoce nebo okurky. I když se může zdát, že pro zavařování potřebujete velký zavařovací hrnec a spoustu prostoru, není třeba nic víc, než kvalitní trouba, kterou najdete v každé kuchyni.
Jak na to?
Připravte si ovoce nebo okurky podle vašeho oblíbeného receptu a naskládejte je do sklenic. Sklenice poté vložte do pekáče a zalijte půl litrem vody. Troubu zapněte na 150 °C a rošt připravte na polohu 1. Pekáč poté vložte do trouby. Ovoce nechte péct cca 30-35 minut, okurky 40-45 minut. Poté troubu vypněte, pekáč nechte uvnitř dalších 30 minut.
Sušení hub a bylinek
Měli jste to štěstí, že jste vyrazili do lesa, kde houby rostly na každém kroku? Nasušte si je do zásoby! Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a rozložte je na pečicí papír. Ze začátku houby sušte na 20-30 °C, přibližně v polovině doby pečení zvyšte teplotu na 50-60 °C. Ideálně pečte s pootevřenými dvířky, aby mohla unikat pára. Doba pečení je minimálně 5 hodin (podle velikosti hub). Určitě nesušte babky (při sušení se v nich množí nebezpečný parazit) nebo pýchavky, které by při sušení zhořkly a ztuhly.
Pro usušení bylinek zvolte podobný postup, lístky rozložte na pečicí papír a sušte na 50 °C, dokud nebudou lístky naprosto suché.
Příprava marmelády
Jste na sladké? Pak je ideální zpracovat podzimní nadúrodu do skvělých marmelád. Stačí k tomu často jen základní ingredience - ovoce, želírovací cukr a citron. Na 1 kg ovoce přijde 500 g želírovacího cukru a 1-2 citrony (podle vaší chuti). Ovoce stačí dát do většího hrnce, rozmačkat nebo rozmixovat, přidat cukr a citronovou šťávu a na varné desce nebo na sporáku nechat vařit, dokud se cukr nerozpustí.
Horké pak plňte do skleniček, které uzavřete, otočíte víčkem dolů. V této poloze pak nechte marmeládu zatuhnout.
TIP: Nejste spokojení se svou kuchyňskou výbavou? Pořiďte si troubu a varnou desku a získejte zdarma mikrovlnnou troubu jako dárek.
PR, 19.9.2016